ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Teplice

Přibližně 15 km ve směru na sever od Ústí nad Labem se rozkládají Teplice, zaujímající polohu mezi Krušnými horami a Českým středohořím. Každoročně přilákají do Teplic množství turistů a návštěvníků především zdejší lázně, který jsou pro město nejdůležitějším fenoménem. Kromě lázní se zde ale nachází celá řada pamětihodností a hlavně možností, kam na výlet v okolí města.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Alejní, Teplice
GPS: 50.64055390, 13.82420170

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Teplice - zajímavosti

Historie města

Oblast dnešních Teplic byla osídlena už před více jak 40 tisíci lety a roku 762 sepsal Václav Hájek z Libočan pověst, ve které se zmiňuje o termálních pramenech. O těch se však reálně hovoří až od roku 1057. Historické prameny se o Teplicích zmiňují až počátkem 13. století, konkrétně je to Jarlochova kronika. Město a jeho vznik úzce souvisí s teplickým klášterem, který byl založen ve 12. století.

Začátkem novověku byl zdejší klášter přestavěn na zámek a začalo se významně rozvíjet lázeňství. Začali se také poměrně často střídat majitelé zdejšího panství a během třicetileté války bylo město několikrát vypáleno a vypleněno.

K celkové obnově došlo až po třicetileté válce, kdy sem přišlo mnoho řemeslníků a hospodářská prosperita města byla na vzestupu. Rostl i počet obyvatel Teplic, z nichž velké procento tvořili Němci, kteří zde žili až do konce druhé světové války, kdy došlo k jejich odsunu.

Koncem 17. století se historické prameny poprvé zmiňují o seznamech lázeňských hostů a o století později se zde významně rozvíjel průmysl a vznikly také hnědouhelné doly.

Roku 1793 bylo město stiženo požárem, po němž ve městě došlo k nové výstavbě v klasicistním duchu. Díky zdejším lázním navštívila Teplice celá řada významných osobností, jako například Ludwig van Beethoven nebo Johann Goethe a další. Ještě před začátkem druhé světové války byly Teplice součástí Sudet.

Pamětihodnosti a zajímavá místa

V Teplicích najdeme celou řadu zajímavých míst a památek, z nichž zmiňme především kostel sv. Jana Křtitele z roku 1585 nebo kostel Povýšení sv. Kříže či kostel Prokopa Holého.

Ve městě najdeme také zámek, který má podobu trojkřídlé stavby, a který byl během 19. století upravován.

Vzhledem k obecné proslulosti nesmí návštěvníci Teplic opomenout ani některý z lázeňských objektů. Nachází se zde také hvězdárna či botanická zahrada a v okolí pak Doubravská hora - zřícenina hradu.

 

Autor: Andrea Štyndlová