ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Hradčanské stěny

Hradčanské stěny představují rozsáhlou skupinu skal v oblasti dřívějšího vojenského prostoru Ralsko, nedaleko Máchova jezera a města Mimoň. Počínaje rokem 1993 spadají pod chráněné území pohoří Kummer a Oblast Dokeská. V Hradčanských stěnách můžete narazit na velmi zajímavé útvary, například Psí kostely či Malou Pravčickou bránu.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : , Hradčany
GPS: 50.61705940, 14.69589610

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Hradčanské stěny - zajímavosti

Jsou tvořeny rozeklanou pískovcovou plošinou, ze které vyčnívají podivné skalní útvary, zahlubující se do rokle.

Celá oblast skýtá plno zajímavých míst. Jsou to například úzké rokle a bukové lesy. Lokalitu pokrývá z velké části les, a proto Hradčanské stěny nelze tak dobře vidět z dálky. Můžete zde spatřit asi dvacet ohrožených a chráněných (dokonce i kriticky ohrožených) druhů rostlin. Pozornost v první řadě upoutají samozřejmě skalní útvary: pokličky, věže nebo skalní brána. Vyskytuje se zde krkavec a výr velký.

V minulosti byla v obci Hradčany vojenská základna a řekneme-li "Ralsko", vybavíme si určitě nepřístupný vojenský prostor. Dnešní podoba obce a okolní krajiny má docela jiný ráz! Je zde rekreační středisko s celou škálou možností, kam vyrazit na výlet. Okolní lesy vybízí ke sbírání hub a Hradčanský rybník zase ke koupání.

Pískovcové útvary Hradčanských stěn

Po všech nejzajímavějších útvarech Hradčanských stěn vás provede zeleně značená turistická stezka.

 

Autor: Andrea Štyndlová