ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Naučná stezka oppidum Stradonice

Na Křivoklátsku, na pravém břehu řeky Berounky, sousedí s městem Nižbor obec Stradonice.
Rozsáhlé návrší nad Stradonicemi bývalo keltským hradištěm neboli oppidem. Jeho zrod spadá zhruba do 2. století před naším letopočtem. Rozkládalo se na více než 90 ha a bylo jedním z nejvýznamnějších obchodních a výrobních center své doby.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : , Nižbor
GPS: 49.99256390, 14.00215560

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Naučná stezka oppidum Stradonice - zajímavosti

Kromě hospodářských a obytných stavení a dílen mělo i mincovnu, kde byly odlévány známé zlaté keltské mince „duhovky“. Bylo obehnáno mohutnými hradbami až 2,5 m silnými. Přesto neodolalo řádění germánských Markomanů a počátkem našeho věku zaniklo.

Koncem 19. století byl v místě, kde dnes stojí dřevěný kříž, nalezen kožený vak se zlatými mincemi. Své štěstí zde pak zkoušeli hledači pokladů. Našli desítky tisíc různých předmětů. Kosti zvířat, které byly využity k výrobě kostní moučky, ale i keramické nádoby, nástroje, šperky a mince.

Archeologové při průzkumech v pozdějších letech už jen zmapovali a zdokumentovali vyrabované návrší. I tak se Stradonice zapsaly v odborných kruzích jako třetí největší archeologický objev Evropy z keltského období.

Naučná stezka, která se dnes klikatí bývalým oppidem, měří 4 km, má 6 zastavení s informačními tabulemi a poskytuje krásné výhledy na křivoklátské kopce a lesy. Její začátek najdete hned u silnice vedoucí z Nižboru, v místech kde stojí stradonický kostel a hřbitov.

Podrobnější informace o keltské kultuře můžete získat právě v sousedním Nižboru na zámku v Informačním centru keltské kultury.

 

Autor: Ivana Dondová