ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Radyně (zřícenina)

Po ochutnávce plzeňského piva jistě přijde vhod malý výlet. Vydejte se na návštěvu zříceniny hradu Radyně, která se tyčí nad Starým Plzencem a odkud je nádherný výhled do okolní krajiny. Hrad je příkladem gotické architektury z doby lucemburské a jeho stavební sloh nepoznamenaly ani stavební úpravy. Přístup ke hradu je pohodlný, po prohlídce můžete posedět v restauraci nebo venkovní zahrádce.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : , Starý Plzenec
GPS: 49.68007190, 13.46824390

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Radyně (zřícenina) - zajímavosti

Navštivte pohádkovou expozici

Zříceninu hradu uvidíte již ze širokého okolí. Když vystoupáte na vrchol věže, zahlédnete v dáli Plzeň a hrad Přimdu, za jasného počasí i Šumavu. Samotnou stavbu tvoří obytný palác se dvěma věžemi, dvorem a opevněním. Ve věži zříceniny se můžete seznámit s historií Starého Plzence od pravěku až do současnosti. Navštívíte-li Radyni s dětmi, jistě si prohlédnete audiovizuální výstavu pohádkových bytostí z hradních pověstí.

Karel IV. chtěl hrad Karlskrone

Zajímáte – li se o Lucemburky, zřícenina Radyně Vám po celou dobu bude připomínat dobu jejich vlády. Karel IV. nechal hrad vybudovat na ochranu obce Starý Plzenec. Nazval stavbu Karlskrone, ale název se neujal a všichni hradu říkali Radyně, podle kopce, na kterém stojí. V dalších letech se majitelé hradu bohužel často měnili, hrad byl používán jako zástava. Radyně byla několikrát poničena požárem, naposledy v 16. století, a od té doby chátrala. V současnosti je vlastníkem Starý Plzenec a hrad je jako turistická atrakce postupně rekonstruován.

Radyňský Modrovous

Jistě si pamatujete strašidelnou pověst o Modrovousovi, který zabíjel své manželky. Bájný hradní pán Radouš byl ošklivec, který se šestkrát oženil a manželku a dítě vždy zabil a hodil do sklepa. Mstil se za to, že děti byly stejně ošklivé jako on. Když se oženil posedmé, manželka objevila těla předcházejících manželek a Radouše udala. Jiná varianta pověsti praví, že se Radouš bál bouřky a za jedné z bouřek na něj spadla hradní věž. Od těch dob prý Radouš na Radyni straší.

 

Autor: Helena Syslová