ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Baba (zřícenina)

Když se řekne zřícenina, mnozí si představí torzo hradu či kostela. Málokomu se vybaví jiný typ zchátralé památky. A přitom jí může být i viniční lis. Jde-li ale opravdu o pozůstatky takové stavby ze 17. století, založené novoměstským občanem Jindřichem Žežule, či spíše o romantickou módní záležitost z 19. století, se vlastně dosud neví. Co je ale doloženo, je počin z roku 1858, kdy byly do stavby vsazeny gotické oblouky. Tím se vzhled krásné zříceniny o mnoho stupňů pozvedl. Řeč je o Babě v Praze – Dejvicích. Je součástí tzv. Babských skal na levém břehu Vltavy.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Na Ostrohu 2430, Praha 6-Dejvice
GPS: 50.11882280, 14.39064940

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Baba (zřícenina) - zajímavosti

Kopec s nadmořskou výškou 259 metrů se chlubí něčím, co někteří nazývají i bývalou kaplí. Kde je pravda? Vydáte-li se sem ze Šáreckého údolí, nebo dojedete-li ze stanice Hradčanská na zastávku U Matěje s pomocí MHD, není důležité. Je na každém, co si po výstupu k této pamětihodnosti vyhodnotí jako skutečnost. Budete se tu cítit tak jako tak dobře, protože výhled na Prahu a její zákoutí vás nadchne. Panorama Hradčan, Trója či Stromovka vypadají z tohoto bodu kouzelně. Místo bývá i zastávkou milenců, ba dokonce se zde každoročně koná několik svatebních obřadů. Říkat sladké ano a hledět do klidného vltavského toku, je jistě nezapomenutelným zážitkem.

Území v okolí Baby je chráněno. Daří se tu totiž některým druhům teplomilných rostlin a vybraným druhům hmyzu. Roste zde oman německý a koniklec luční. Povšimnout si lze i zlatušky či ještěrky zelené. Jde o jednu z 89 chráněných oblastí na území hlavního města Prahy. Udělejte si chvilku na prohlídku tohoto půvabného vršíčku, od roku 2006 uměle osvětleného.

 

Autor: Marcela Horká, Vlastimil Hloupý