ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kam v Praze za špatného počasí?

Do Národního technického muzea v Praze jsme se chystali několik let. Když se na to podívám zpětně, dodnes jsem nepochopila, proč nás zdejší okolí od jeho návštěvy odrazovalo. Prý v Technickém muzeu nic není, a že je to nuda a podobně. Tak tedy nevím, jestli jsme nakonec navštívili stejná muzea, protože nám se v Technickém muzeu ohromně líbilo a v jeho útrobách jsme strávili víc než 4 hodiny.

Když jsem se rozhodla, že splním mému synovi sen a zajdu s ním do Technického muzea v Praze, měla jsem rozporuplné pocity z toho, že jsem nevěděla, co nás tam čeká. Ve skutečnosti tam na nás čekalo mnoho a jediné, co bylo matoucí, bylo místo, kde se muzeum nachází (protože to jsem jako „Nepražák“ musela tedy hledat). Přiznám to, spletla jsem se a vystoupila jsem o zastávku dřív, ale i tak jsme to nakonec našli. Technické muzeum je pro mě poněkud zašité a stranou od hlavního centra dění. Schovává se za blokem nic říkajících baráků u Letenských sadů a Rudolfovy štoly. Hned vedle něj stojí i Národní zemědělské muzeum, takže pokud máte rádi traktory a zbyde vám čas, můžete jej navštívit.

Popravdě ale řečeno, Národní Technické muzeum je tak rozsáhlé, že pochybuji, že ten den ještě další prohlídku jiného muzea stihnete. I když nás v první okamžik cena vstupného ohromila, když jsme však zjistili, co všechno si tu můžeme prohlédnout, uznali jsme, že byla přijatelná. Oblečení jsme si tu odložili do šatny, nalepili jsme si nálepku fotografa a s láhví pití jsme se vydali na prohlídku muzea.

Kam v Praze za špatného počasí?

Bohatou historii českého automobilového průmyslu dokumentuje tematická výstava

Čekalo tu na nás několik pater prohlídek. V současnosti tu jsou expozice dopravy, architektury, stavitelství a designu, astronomie, fotografického ateliéru, techniky v domácnosti, chemie kolem nás, měření času, hornictví, hutnictví, Interkamery a expozice Technika hrou s výstavou TOP SECRET. 


• Hned v přízemí, se nachází to největší terno, které sem láká nejvíce turistů, expozice dopravy. Jde o ohromnou výstavu, která má exponáty umístěny ve třech patrech (v přízemí, v suterénu a ještě ve dvou dalších podlažích). V suterénu se pak na největší ploše nachází lokomotivy, letadla, auta, kočáry, jednoduše vše, co k dopravě patří. Skvělé je, že jsme si jednotlivé vozy mohli prohlédnout pořádně zblízka, do některých je možno si dokonce i sednout. Zdejší expozice láká i studenty výtvarnictví, kteří tu poposedávali u rozličných exponátů a snažili se zachytit jejich skutečnou podobu.

• Když se dostatečně vynadíváte na všechna ta ruchadla, můžete se přesunout k druhé expozici věnované astronomii. I když by se mohla zdát pro malé dítě obtížná k pochopení, je udělána tak, aby si z ní něco odnesl každý. Interaktivní zajímavá expozice vás hodí do tmy, abyste postupně poodhalovali roušku tajemství, dějin astronomie. K vyzkoušení tu jsou kupříkladu rozličné astronomické dalekohledy.

• Trošku oslepení jsme se z expozice Astronomie vydali na dočasnou výstavu psacích potřeb. Byla to zajímavá výstava, která představila vše, čím se v dějinách lidstva psalo, a také nám ukázala pera, která změnila chod lidstva. Ano, byla zde i pera a dokumenty vážící se k ukončení druhé světové války, vzniku Československé i České republiky a pera významných osobností (prezidentů, spisovatelů a podobně).

• V prvním patře Národního technického muzea jsme objevili zajímavou expozici fotografie. Obzvlášť pro děti je přínosné ukázat, vývoj fotografie i toho, co se děje uvnitř fotoaparátu. Opět i tato expozice je interaktivní a mnoho věcí si tu můžete vyzkoušet.

Expozice měření času a koleček, stroječků a tikání. Jde o expozici, kde s údivem pusu nezavřete.

• I když se nám všechny expozice v muzeu líbily, nejvíc nás nadchla ta o tiskařství. Právě zde si toho totiž děti mohou nejvíce osahat a vyzkoušet. Jste doslova vtáhnuti do děje a rozsáhlá expozice je vytvořena tak lákavě a hravě, že baví všechny, ať je vám pět anebo šedesát. Odtud se nám doopravdy nechtělo a expozici jsme si prošly dokonce hned dvakrát.

Kam v Praze za špatného počasí?

Uvnitř stojí i několik zajímavých exponátů z historie železnice. Zajímavé pro pány kluky :-)

• Čas však běžel, a tak jsme se nakonec museli přesunout do posledního patra, kde nás uchvátila jedinečná skleněná fontána. Právě tahle fontána byla vytvořena pro EXPO 58. Stojí na chodbě před expozicí stavitelství a designu a za ní máte nádherný výhled na Prahu. Expozice stavitelství nejspíše nadchne jen fajnšmekry, kteří mají rádi architekturu. Tato výstava ukazuje nevšední stavitelské realizace a představuje různé architektonické styly.

• Poslední expozici jsme téměř minuli, byla totiž celkem zašitá. Ukrývala se tak nějak bokem v suterénu a šlo o zajímavou výstavu válečné techniky.

Z muzea jsme vyšli uchození, hladoví, ale vrcholně spokojení. Naše první cesta tedy vedla směrem do muzejní restaurace, která nás přes původní obavy mile překvapila. Vaří zde velmi dobře a ceny za jídlo tu jsou víc, než příjemné.

Exponáty v Technickém muzeu v Praze Lokomotiva v Technickém muzeu

Mohlo by vás zajímat