ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Okolo lesa pole lán...

Máte-li namířeno do Hořic v Podkrkonoší, abyste z obou tamních rozhleden shlédli dolů na krásy města, udělejte si zastávku v Miletíně. Asi 300 metrů od náměstí stojí rodný dům významné osobnosti a současníka Boženy Němcové, Aloise Jiráska a dalších - Karla Jaromíra Erbena.

Kořeny tohoto domku sahají do roku 1734, ale spisovatel a básník známé Kytice z pověstí národních se zde narodil až 7. listopadu 1811 jako jedno z dvojčat. Dům ale bohužel vyhořel při požáru města 1846, takže dnes si už ho nelze prohlédnout v původní podobě. Na jeho místě stojí nový. Pamětní deska zde byla místnímu rodákovi odhalena roku 1899 a o dva roky později spatřila světlo světa jeho osmimetrová socha, zdobící náměstí. Slavnost provázel průvod od domku ke středu města (čítajícího dnes přes devět set obyvatel) a celou atmosféru podpořil úžasný ohňostroj, stejně jako přítomnost významných osobností tehdejšího kulturního světa, například již zmiňovaného Aloise Jiráska.

Okolo lesa pole lán...

Naše návštěva se odehrála v časovém rozmezí, kdy nám již nikdo domeček neotevřel, ale místo bylo samo o sobě půvabné natolik, že jsme se prozatím spokojili s vnější obhlídkou. Čas nám nedovoloval zdržet se více, ale pro vás, kteří ho zrovna máte nazbyt, dodáváme, že je možné uskutečnit procházku po naučné stezce. Vede od domku až po hřbitov, měří necelých pět kilometrů a provede vás malebnými místy. Setkáte se na ní s postavami z Kytice a určitě si budete pochvalovat všude velebený pohled na město od dřevěné sochy jezdce na koni, představujícího krále ze Zlatého kolovratu.

Okolo lesa pole lán...

A že Erbenovi neustali ve své tvořivosti až do dnešních dob, o tom se můžete přesvědčit, když si zakoupíte tzv. Miletínské modlitbičky. Jde o velmi chutné pečivo v podobě modlitebních knížek, zdobených marcipánem a mandličkou. Tak co? Máte chuť?

Mohlo by vás zajímat