ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za vůní jara do lůna pískovcových stěn

Teplé květnové dny přímo vybízejí k výletům. Proč tedy zůstávat mezi čtyřmi stěnami, když můžete poznat něco nového? I my se vydali zdolat další z míst malebného Broumovska, protkaného spletí pískovcových útvarů.

Tentokrát naše oči spočinuly na Skalách. Ano, opravdu Skalách s velkým počátečním písmenem. Jde jednak o zříceninu poblíž Teplic nad Metují, dříve zvanou Katzenstein, jednak o barokní zámeček ze 17. století téhož pojmenování. Zatímco hrad je zmiňován v pramenech od roku 1393, zámek pochází až z roku 1666. Dal jej vystavět biskup Karel Sobek z Bilenberka pro účely Královéhradecké kapituly. Budova tohoto skvostu je jednopatrová s krytým schodištěm a několika arkádami. V současnosti slouží jako restaurace. Kdo by však hledal i možnost ubytování, musí se o něj hlásit v protějším objektu, jenž je právě pro tyto potřeby upraven.

Za vůní jara do lůna pískovcových stěn

Ale zpět ke hradu... Jeho zakladatel Matěj Salava patřil zpočátku ke stoupencům husitů. Zajímal se hlavně o majetek a přišel k němu díky výpadům na klášter v Broumově. Pak ale přešel na druhou stranu. Jeho syn pokračoval ve výbojích, obzvláště proti Slezanům. V důsledku toho pak zaútočila protistrana a v polovině 15. století hrad hodně poničila. I když byla usedlost opravena a vystřídalo se zde několik dalších majitelů, mezi nimi jistý Kočka, po němž dostal hrad výše uvedené jméno, roku 1576 se již uvádí jako pustý.

Za vůní jara do lůna pískovcových stěn

My se ale kromě ponaučení chtěli rozhlédnout do kraje, a tak jsme vyšplhali na vyhlídku ve výšce 691 metrů. Na skále s ještě patrnými zbytky zdiva a částí klenutých místností se nám otevřel nádherný rozhled na Javoří hory, Broumovské stěny, Orlické hory a Kamenné hory v Polsku. Konec procházky nám zpříjemnil klid a vznešenost čistého jezírka v blízkém okolí samotného hradu. A ta vůně jara kolem! Áááách! A pak seďte doma!

Skála průchod

Mohlo by vás zajímat