ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Zámek s chutí pizzy

Řekne-li se Horažďovice, nikoho zpočátku nenapadne, z čeho název tohoto malého, sotva pětitisícového města vznikl.

I my jsme chvíli dumali, dokud jsme koutkem oka nezahlédli tabulku s nápisem sv. Gorazd. Ano, Gorazd. Odtud tedy Horažďovice, původně Gorazdějovice. Místo je totiž spjato s postavou světce, jenž se prý stal nástupcem Metodějovým. Zatím se nám nepodařilo přesně zjistit ono sepětí, ale protože se nevzdáváme, jistě tuto okolnost brzy vypátráme.

Zámek s chutí pizzy

Pozoruhodnou památkou městečka západních Čech, ležícího u řeky Otavy, je zámek. Původně šlo o gotický hrad někdy z dob výstavby městského opevnění, vztahující se k poslední třetině 13. století. Vystřídala se zde celá řada majitelů. Prvními byli Bavoři ze Strakonic, mezi dalšími se objevil například rod Švihovských nebo Šternberkové. Ti ho nechali z renesančního vzezření změnit na krásnou barokní stavbu, jíž přibylo několik budov na už tak dost těsném, ale půvabném nádvoříčku.

Zámek s chutí pizzy

Zámek je zajímavý i tím, že se v něm dnes nachází městské muzeum. Nezaujímá celou jeho část; výstavní prostory zahrnují velký sál s freskovou výzdobou, kapli s barokním oltářem a nástropní freskou, zámecký pokoj s ukázkou interiéru z 18. století, modrý salonek a loveckou chodbu. Přilehlé, již nezámecké místnosti patří vývoji osídlení Horažďovicka od pravěku po středověk a k nalezení je i zmínka o tamním židovském obyvatelstvu a jeho osudech.

Pootaví je jednou z nejkrásnějších oblastí Čech. Určitě ji ve svých toulkách po stopách našich předků neopomeňte. A pokud vás zastihne neodbytný hlad, zajděte si na pizzu přímo v prostorách zámku. Nikde jsme nejedli lepší. Slovo „báječná“ ji vystihuje nedostatečně.

Mohlo by vás zajímat