ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Pivovar Kostelec nad Černými lesy

Za Jindřicha z Kostelce došlo k povýšení Černého Kostelce na město a s tím bylo spojeno také udělení výsad a práv, k nimž patřilo také právo várečné. V roce 1558, kdy panství vlastnili Smiřičtí, už v Kostelci fungoval panský pivovar.

Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa: Českobrodská 17, Kostelec nad Černými lesy
GPS: 49.99777780, 14.86472220
Pivovar Kostelec nad Černými lesy map

Pivovar Kostelec nad Černými lesy - zajímavosti

V roce 1657 stihl město i pivovar rozsáhlý požár, po němž následovala jeho rekonstrukce. Za vlády Marie Terezie proběhla v Kostelci přestavba zdejšího zámku a zároveň stoupala poptávka po pivu, kterou tehdejší pivovar nebyl schopen pokrýt. V roce 1836 pivovar stihl další požár, po kterém už provoz pivovaru při dvoře nebyl obnoven v celém rozsahu a pod sýpkou došlo k výstavbě nového pivovaru. Jeho kapacita byla tehdy navržena tak, že byl největším pivovarem v Kouřimském kraji.

V letech 1896 až 1898 byl pivovar rekonstruován, proběhla instalace parního stroje a parostrojního zařízení. Kapacita varny byla zvýšena na 72 hl a ještě před vypuknutím první světové války pivovar dosahoval výstav 25 000 hl. Pivo se nepřestalo vařit ani za války, přestože jeho maximální kapacita byla mnohdy využívána z pouhých 5%.

Během druhé světové války byla produkce pivovaru roku 1945 zastavena, k prvnímu lednu 1949 byl pivovar zestátněn a za rok z něj byl vytvořen komunální podnik Pivovar města Kostelce nad Černými lesy.

Roku 1977 byl zaznamenán největší výstav, a to 62 650 hl. Dne 3. června 1987 byla v pivovaře v Kostelci svařena poslední várka. Až do konce roku 1992 sloužily zdejší sklepy a spilka potřebám velkopopovického pivovaru a v roce 1994 ukončila provoz také sladovna. Později objekty pivovaru a sladovny převzalo město a objekty postupně chátraly.

Od roku 2001 převzala pivovar společnost "Dej Bůh štěstí", která jej postupně vrátila na mapu pivovarů.

V současné době je součástí pivovaru rozsáhlé pivovarnické muzeum s původním vybavením, jako například měděnou dvojitou varní garniturou s transmisním pohonem, chladícími štoky, funkčními chladícími čpavkovými kompresory a řadou dalších. Návštěvníkům je k dispozici výstavní plocha o rozloze 4 000 m2. Exkurzi zakončuje tradiční česká pivovarská restaurace zařízená ve stylu první republiky.

 

Autor: Andrea Štyndlová