ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Boušín - místo zázračného uzdravení

Bylo k polednímu 13. dubna 2013, kdy jsem se vydala do Slatiny nad Úpou na Náchodsku. Počasí vypadalo snad poprvé od data v kalendáři jako jarní. Na oblohu se vyhouplo sluníčko a teploměr ukazoval 12 stupňů nad nulou. Ulice se hemžily babičkami s vnoučaty a maminkami, jež v kočárcích vyvezly na svěží vzduch své malé ratolesti. Zkrátka krásný den.

Zaparkovala jsem své vozidlo pod strání, navlékla batoh a okamžitě upřela svůj zrak výše, kde se tyčila dřevěná zvonice. Byla pěkná, opravená a společně s okolními roubenkami krkonošského a podorlického typu úžasně zapadala do malebné vísky. Její vznik se pojí s 18. stoletím, ač prý stojí na gotických základech.

Boušín - místo zázračného uzdravení

Po dokonalém obhlédnutí zmiňovaného skvostu vedly mé kroky k samotě Boušín. Je spojována se zázračným uzdravením dcery turyňského pána Jana Litobořského. Justynka, jak se hluchoněmá židovská dívka jmenovala, měla v boušínském lese zabloudit, když pásla své ovečky. Ty jediné jí rozuměly, ale na vyvedení ze setmělého místa nestačily. Tehdy se Justynka ocitla v blízkosti studánky a po osvěžení a doušku vody z jejího pramene nabyla opět řeči a sluchu. Nakonec se jí i s ovcemi podařilo vyjít z lesa. Na počest tohoto zázraku dal ještě téhož roku její otec ve vsi vystavět dřevěný kostel Navštívení Panny Marie, jehož dnešní podoba je ovšem z doby mnohem pozdější, a to z konce 17. století.

Boušín - místo zázračného uzdravení

Udělejte si výlet do okolí mariánského místa i vy, nenáročná procházka ze slatinské návsi vás potěší a unaví jen velmi zlehka. Za nový zážitek to jistě stojí.

kostel Navštívení Panny Marie Dřevěná zvonice

Mohlo by vás zajímat