ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Hoštice u Volyně - nezastavujem, máme zpoždění!

Někdo ji zavrhuje, pro někoho se stala kultovní - filmová trilogie režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno,... však v každém případě byla alespoň jednou shlédnuta většinou Čechů. Sama jsem všechny tři díly viděla ještě jako malá holka a od té doby by se počet shlédnutí dal počítat na desítky. Bez ohledu na negativní názory filmových kritiků tvrdím, že Slunce, seno,...se stalo kultovní i pro mě, neboť je v nich mimořádný kus češství, lépe řečeno české mentality, které dobře porozumí asi jen Čech, protože mám ráda jižní Čechy a léto a někdy taky oddychové filmy. Návštěvu jihočeských Hoštic jsem si proto rozhodně nemohla nechat ujít.

Hoštice u Volyně - nezastavujem, máme zpoždění!

Hoštice u Volyně - fara

Přes přání vydat se do Hoštic vlakem (byť s rizikem, že mi před Hošticemi průvodčí oznámí "nezastavujem, máme zpoždění") jsem zvolila pohodlnější dopravní prostředek, auto. Jela jsem směrem od Strakonic na Volyni a po pár kilometrech odbočila vlevo, směr Hoštice. Tehdy jsem o popularitě téhle malé vesničky neměla ani tušení a bláhově jsem si myslela, že tam budu coby jediná turistka trapně obhlížet náves sama, ale i tak mě překvapilo, že jsem po cestě nenarazila na žádné poutače ani třeba cedule se sympatickou tváří Zdeňka Trošky. Po příjezdu do vesnice ale údiv vystřídalo překvapení - na návsi jsem totiž zdaleka nebyla sama, dokonce skutečně nebylo kde zaparkovat! Ves byla plná turistů a do poklidné jihočeské vísky měla rozhodně daleko.

Od vlakové zastávky na rozcestí silnice ze Strakonic je to do Hoštic ještě asi 1-2 km a od vlakových kolejí je také pěkně vidět pověstný strašidelný mlýn. Po příjezdu do samotné vesničky vás nejdřív uvítá brčálový rybník a následně pak hospoda. Skoro všechna další filmovaná místa jsou pak dostupná přímo z návsi, například dům Konopníkových a Škopkových, kostelík se hřbitovem nebo zámeček. V bývalém JZD vznikl "skanzen" všech různých předmětů, které se ve filmu objevily, a z nichž některé mi vyvolaly úsměv na tváři a některé naopak nostalgii. Při procházce Hošticemi na vás na každém kroku bude dýchat recese, ať už projdete ulicí s názvem "Keliška, Stará ves - Hoštice 1" nebo když stanete před podivnou třímetrovou sochou Heleny Růžičkové.

Hoštice u Volyně - nezastavujem, máme zpoždění!

Dům Škopkových v Hošticích

Určitě doporučuji alespoň krátkou zastávku ve zdejší hospodě a posezení u "žluté limonády" či piva! Pokud se v Hošticích hodláte zdržet déle, můžete se dokonce ubytovat ve zdejším penzionu. Sama jsem jeho služeb sice nevyužila, ale z venku vypadal moc hezky a nachází se přímo na návsi Michala Tučného.

Těm, kteří Slunce, seno,...zavrhují a ničím je neoslovilo, bych cestu do Hoštic asi nedoporučovala. Všem opravdovým nadšencům české filmové klasiky však rozhodně ano. Vaše představy se od reality možná budou lišit, v každém případě však cesta sem stojí za to!

Hoštice u Volyně - nezastavujem, máme zpoždění!

Hoštice u Volyně - mlýn, kde straší

Hoštice u Volyně - fara Dům Škopkových v Hošticích Mlýn v Hošticích

Mohlo by vás zajímat