ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Z Křivoklátu k Pamětní síni Oty Pavla

Byť by vám byl literární styl Oty Pavla zcela cizí, byť byste neměli v lásce muzea či památníky významným osobnostem, kraj Oty Pavla, malebná vesnička Branov a řeka Berounka vám zkrátka k srdci přirůst musí. Zdejší kraj je totiž tak kouzelný, nesmírně krásný a poklidný, že osloví, troufám si říci, každého.

Otu Pavlovi je v Luhu pod Branovem věnována Pamětní síň, kterou lze zahrnout do řady nádherných tras tímto krajem nebo ji přímo zvolit za cíl cesty tak, jako jsem to udělala já. Kvůli pohodlí jsem zvolila cestu autem, ale jsem si jistá, že bych tuto cestu mohla doporučit i pro cyklisty. Určitě není náročná ani příliš dlouhá a vede příjemným prostředím podél Berounky.

Z Křivoklátu k Pamětní síni Oty Pavla

Břeh Berounky s převozníkovo lavičkou

Delší z cest k Pamětní síni Oty Pavla od Křivoklátu vede přes Roztoky. Já bych vám však chtěla doporučit cestu kratší a řekla bych, že i hezčí. Pokud tedy vyjíždíte z Křivoklátu, neodbočujte doleva na Roztoky, ale nechte se vést silnicí stále rovně. Zabloudit se v žádném případě nedá a orientačními body pro vás mohou být například kemp ve Višňové nebo Nezabudické skály po pravé straně. Dál se stačí držet směru na Týřovice a po chvilce odbočit směrem doleva, k řece Berounce, za kterou už je pěkně vidět bílá fasáda domu. K řece se dá zajet i autem a zaparkovat zde. Cesta takto popsaná sice může působit složitě, nicméně věřte, že opak je pravdou, a že po cestě dlouhé asi 7 km není snad ani možné se ztratit.

Nádherným zážitkem pro mě byla plavba přes řeku Berounku. Dodnes je zde totiž převozník, který vás přes řeku ochotně převeze. Stačí jen zaklepat na znamení na kovové zařízení přímo u řeky a za pár minut už stojíte u lavičky s nápisem "Převozníkovo". Jen pár kroků odtud už uvidíte stát pamětní síň Oty Pavla, jejíž návštěvu bych rozhodně ráda doporučila všem, dokonce i těm, kteří nemají v lásce muzea. V tomto případě se totiž ani o muzeum v pravém slova smyslu nejedná. Přivítá vás totiž skromná místnost s nejrůznějšími fotografiemi Oty Pavla, zachycující jeho rodinu nebo třeba i natáčení filmů Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců. Zajímavé byly zbytky staré pramice, zavěšené u stropu nebo spisovatelova korespondence. Vstupné je zde dobrovolné, ale určitě nevěřím, že by na toto místo vstoupil někdo, kdo by nebyl ochoten přispět, byť třeba malou částkou.

Z Křivoklátu k Pamětní síni Oty Pavla

Berounka - přívoz v Luhu pod Branovem

Určitě doporučuji zakončit výlet občerstvením a skvělým jídlem v hospodě U Rozvědčíka, kterou právě Ota Pavel také proslavil, a kterou byste našli na cestě z Týřovic do Roztok. V parném létě se zde můžete, tak jako my, občerstvit oroseným pivem a pohádkovou svíčkovou, podávanými na příjemné zahrádce před hospodou.

Přívoz v Luhu pod Branovem Břeh Berounky

Mohlo by vás zajímat