ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kokořínský trek s prohlídkou hradu

Udělejme si v tomto díle o putování středočeskou krajinou malou změnu. Vzdalme se od křivoklátského území a podívejte se se mnou na Kokořínsko. Bezpochyby jde o jeden z nejkrásnějších koutů naší slovanské země. Tento trek jsem podniknul už před několika lety, ale ve své podstatě se tamní cesta vůbec nezměnila. Právě z těchto důvodů můžete přijmout mou inspirativně laděnou nabídku ke kratičkému tříhodinovému výletu, který je zpestřen prohlídkou hradu.

Kokořínský trek s prohlídkou hradu

Dohromady jde o 10-ti kilometrový trek, takže ho zvládnou i méně kondičně vybavení jedinci. Barvitá krajina vás v těchto jarních dnech přivede na úplně jiné myšlenky. Dejte městským ulicím vale tak, jak to občas udělám i já. Dokonce jde o okruhový trek, nemusíte si tak dělat starosti z cestováním nazpět. Jediné, co musíte ve skutečnosti udělat, je dopravit se do obce Kokořín a odtud se vydat po modrém značení k Truskaveckému dolu. Tato značka mne nohy sice zprvu vedla po asfaltové silnici, ovšem zanedlouho se objevila odbočka na žlutou, ryze přírodní cestu. Jako první odměnou se mi stala jeskyně Klemperka. I přesto, že jde o uměle vytvořenou prohlubeň, tak má své kouzlo. Neodolal jsem a nahlédl svítilnou dovnitř.

Na malou chvíli jsem si odpočinul a vydal se po žluté dále. Ani jsem nečekal, jak mi tenkrát překvapilo asi 3 kilometrové stoupání. Převýšení asi 100 metrů. Trek nevzdávám a pokračuji dále k další jeskyni. Tentokrát jde o Kostelíček. Zde si můžete povšimnout přírodně vytvořeného skalního převisu. Podle zdejších historiků zde měl pobývat chudý krejčí z okolí. Co je na tomto pravdy, ale nevím.

Kokořínský trek s prohlídkou hradu

Držte se i nadále žlutého vyznačení, které vede do obce Jestřabic. Právě z těchto míst se na mou žlutou napojila zelená, která vedla zaslouženým klesáním k poslední zastávce na trase. Hrad Nedamy a Kokořín stojí za zhlédnutí a za to, se vydat na tento trek ještě jednou, ale to už někdy jindy. První zmíněný hrad toho už moc představit nedokáže. Pozůstatků je velmi málo. Teprve až Kokořínská dolina nabízí hrad Kokořín, ke kterému vede modrá značka. A to je rovněž místo, z něhož jsem před několika hodinami vyšel. Konečně vidím svůj vůz. Posledním pohledem jsem e rozloučil s překrásnou krajinou a vyrazil na cestu domů, ovšem už v povozu.

Kokořín Kokořín - dveře

Mohlo by vás zajímat