ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Dvoudenní výlet v Brdech

Teplé počasí nám klepe na dveře a společně s tím se otevírají i další šance, jak si zpestřit nadcházející víkend. V pravidelných intervalech vás zásobuji zajímavými tipy na výlety po středočeském kraji, kde jsem vyrůstal a znám zde snad každý strom. Tentokrát vás chci pozvat na náš první společný dvoudenní pochod přes hřebeny Brd. Treky nemusí být pouze krátkodobého charakteru. Brdy svou rozsáhlostí doslova vybízejí k vícedenní turistice. Nutno však podotknout, že tento druh pohybové aktivity není vhodný úplně pro každého, ale pouze pro dobrodruhy tělem i duší.

Musím říci, že na Brdy vidím skrze okna svého domu a přesto se do mého nabitého repertoáru dostávají pouze velmi sporadicky. Tyto lesy využívám především k letním návštěvám, kdy je houbařská sezóna v plném rozpuku. Musím říci, že zdejší lesy dokáží téměř pokaždé do několika desítek minut naplnit připravené proutěné koše, je to totiž ráj pro houbaře:)

Dvoudenní výlet v Brdech

Mnou nabízená trasa měří něco přes třicet kilometrů, a jde jde o náročnější pochod drsnou přírodou, která si žije vlastním životem. Celou trasu si pochopitelně rozdělíme na dva stejně náročné či dlouhé úseky, tedy po 15 kilometrech. Nemusíte se obávat, že bych vás snad posílal se prodírat skrze neprostupnou přírodu. Většina treku je na přehledné a dosti široké cestě po hřebeni Brd. V případě, že by se vám dva dny zdály jako přílišné sousto, můžete trasu ukončit na rozcestníku Skalka. Odtud se dá krásně seběhnout do Mníšku a odtud již jezdí autobusová linka.

Samotný trek začíná v Jílovišti, kde jsem se po několika rozhlédnutích uchytil červené turistické značky a vydal se vstříc středočeskému dobrodružství. Této značky jsem se držel po celou dobu pochodu po brdském hřebeni, a to až k rozcestníku Stožec. Někdo možná zná, leží kousek od městečka Dobříš. Odtud se dá sestoupit přímo do Dobříše po modré značce, kde se dá tek ukončit. Určitě se teď ptáte, kde že se to tedy dá nocovat. Z vlastní zkušenosti vám mohu doporučit místo mezi Červeným křížem a Na rovinách. Odtud si můžete zajít do Kytína na pivčo.

Dvoudenní výlet v Brdech

Na začátek i na konec treku se bezproblémově dostanete z Prahy Smíchov i z Příbrami. Jde o frekventované lokality s vysokou mírou hromadné přepravy. Z Dobříše dokonce jezdí i vlak. V případě, že jste se rozhodli zakončit trek v Mníšku, sedněte na autobus. Výlet nabízí na každý ze dvou dní šestihodinovou trasu. Nezbývá mi nic jiného, než vám popřát šťastnou cestu.

Výhled v Brdech Brdský les

Mohlo by vás zajímat