ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Proměna loveckého zámečku v Železné Rudě

Technika a vše s ní spojené není zrovna mým šálkem čaje. Protože mám ale ráda dějiny, pak se nebráním ani těm pro mě na první pohled nepřitažlivým. Stává se totiž poměrně často, že přes veškerou prvotní nelibost nakonec nestačím žasnout. Tak tomu bylo i v muzeu starých motocyklů a kol, v pohraničním městě Šumavy.
Jednoho sychravého dne jsme s přítelem nasedli do vlaku a vyjeli vstříc malebným vrcholkům západočeského pohoří. Naším cílem se stalo právě Moto muzeum v Železné Rudě.

Proměna loveckého zámečku v Železné Rudě

Vstoupili jsme do chladné místnosti, ale po prvních slovech velmi vstřícného a zasvěceného průvodce jsme na nepohodlí rychle zapomněli a s otevřenými ústy sledovali neuvěřitelně dobrodružné vyprávění. Jeho celoživotní úsilí v podobě oprav a shromažďování dopravních skvostů minulosti našlo své zázemí ve třech městech Čech. Kromě Železné Rudy též v Kašperských Horách a v Bečově nad Teplou. Nevěřícně jsme hleděli na všechny ty úžasné stroje;  například nás upoutalo jízdní kolo firmy Kohout z roku 1890 s průměrem předního kola 160 cm.

Proměna loveckého zámečku v Železné Rudě

Muzeum je umístěno v prostorách bývalého loveckého zámečku ze 17. století, postaveného pro hraběte Jindřicha z Nothaftu. Po pádu komunismu byla ale budova určena ke zboření, k čemuž naštěstí nedošlo. A tak se majitel a zároveň onen zmiňovaný průvodce mohl v roce 2004 pustit do oprav, aby o rok později stavba ožila v plném lesku.

Udělal moc dobře. Přijďte se přesvědčit.

Moto muzeum v Železné Rudě Muzeum

Mohlo by vás zajímat