ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Putování za Malým Karlovým mostem

Ačkoli pobývám v kraji Královéhradeckém více než dvacet let, v podstatě stejně dlouho jako jsem žila ve svém rodném kraji Plzeňském, je stále co poznávat a objevovat. A máte-li někoho, kdo všechnu tu novou krásu sdílí s vámi, jistě budete souhlasit, že cest vedoucích k hezkým místům je bezpočet.

Jedním z nich je Rychnovsko, podhůří Orlických hor, dnes Vamberkměsto paličkovaných krajek, jehož vznik se pojí se 13. stoletím. Jde o město se čtyřmi tisíci obyvatel a jedním velkým a zajímavým skvostem –  kamenným mostem přes řeku Zdobnici. Pro jeho vzhled a umístění známých českých světců se mu také říká Malý Karlův most. Pochází z let 1864 – 65, má tři oblouky, pod něž je možno i částečně vstoupit a přesvědčit se o jejich 13, 5 metrovém rozpětí. Šířka vozovky činí 9, 5 metru s jedním metrem navíc pro postranní chodníčky. Není ale jediným krásným mostem na Vamberecku. V Pekle nad Zdobnicí je pak možno spatřit dřevěnou krytou lávku, v současnosti již zpevněnou ocelovou konstrukcí, z roku 1840.

Putování za Malým Karlovým mostem

Dnes zmiňovaný kamenný most je zdoben šesticí našich národních patronů. Jde o sv. Cyrila a Metoděje, sv. Ludmilu a Václava a celý soubor uzavírá sv. Prokop a Vojtěch. Sochy pocházejí ze sbírky vysokomýtského umělce Harnacha. Patří k chloubě města i celého širého okolí.

Putování za Malým Karlovým mostem

Výlet po dalších zajímavostech kraje nás jako vždy velmi obohatil. Copak lze vynechat všechny ty vzácné památky, ať už hrad a zámek Potštejn, hradiště Velešov či zámek Doudleby nad Orlicí? A tím výčet zdaleka nekončí. Rozšiřte ho i vy a potkejte se s naší minulostí třeba právě v této oblasti.

Malý Karlův Most Socha sv. Jana Nepomuckého

Mohlo by vás zajímat