ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Rajský mlýn s pekelným osudem

Pocházím z podhůří Šumavy. Okresní město Klatovy bývá označováno její branou. Příběh, který chci převyprávět, není vůbec uchu lahodící, ale historie je zkrátka historie. Někdy žasneme nad její romantikou, jindy se děsíme její krutosti.

Psal se 1. únor 1925, kdy se Martin Majdl, jeho žena Marie a sestra Terezie  chystali na pravidelnou mši do kostela sv. Václava v blízkém městyse Čachrov. Vyrazili v devět hodin a doma zanechali svého devítiměsíčního synka, Martinovu maminku a čtrnáctiletého čeledína. Netušili ovšem, že se v lese skrývá vrah, jenž zakrátko zcela změní osud celé mlynářovy rodiny.

Rajský mlýn s pekelným osudem

Obr. 1 - Rajský mlýn

Policisty později odhalený dvacetiletý Bedřich Krása měl původně jen zájem loupit. Domníval se, že ze mlýna odešlo celé jeho osazenstvo, a tak poměrně beze strachu vstoupil dovnitř. V kuchyni však narazil na starou ženu, kterou záhy třikrát udeřil sekerou. Dítě, které právě držela v ruce, upadlo a začalo plakat. Jeho nářek přivolal nic netušícího čeledína, jenž ale rovněž skončil v kaluži krve. A co s plačícím dítětem? Potkal ho stejný osud. Ačkoli po převozu do klatovské nemocnice ještě pár dní žilo, stejně jako mladý chlapec, oba svůj boj o život prohráli. Rány byly příliš veliké a krvácení masivní. Žena zemřela okamžitě po útoku.

Rajský mlýn s pekelným osudem

Obr. 2 - Rajský mlýn

Zloděj a vrah si z domu odnesl necelé čtyři tisíce v hotovosti a ve zmatku zanechal na místě boty s jednou ponožkou. Ta měla později posloužit jako pachová stopa, ale nebylo ji zapotřebí. Sám Krása se totiž k činu přiznal. Byl tulákem po celých Čechách, a i když v šumavském mlýně způsobil největší tragédii, nešlo o jeho první zločin. Peníze z loupeží utrácel v hospodě a s lehkými děvami. O slušné zaměstnání nikdy nezavadil. Dostal dvacet let těžkého žaláře, které si odseděl, ale nad krásnou technickou památkou z 19. století u řeky Pstružné (Ostružné) dodnes visí pochmurný háv jednoho zimního lidského neštěstí.

Rajský mlýn s pekelným osudem

Obr. 3 - Rajský mlýn

Občas sem s tatínkem zajedu, pochází z nedaleké Zahrádky a toto vyprávění důvěrně zná. I když jsem v blízkosti mlýna byla už několikrát, nechtěla bych vstoupit za jeho zdi. Otřesná hororová minulost se do jeho šedivých zdí vpila příliš silně.

Rajský mlýn s pekelným osudem

Obr. 4 - Rajský mlýn

Rajský mlýn Rajský mlýn Rajský mlýn Rajský mlýn

Mohlo by vás zajímat