ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výprava na hrad Gutštejn

Již jsme se společně několikrát vydali na známá místa a ještě známější hrady. Buďme rádi, že máme tu možnost, Česká republika je vyhlášena svou početností zachovalých historických staveb. Ať už se jedná o zříceniny či zámky, tvrze nebo hrady, tak všechny mají své osobité kouzlo. Tentokrát přijměte mé pozvání na ne tolik slavný hrad Gutštejn, který nalezneme v plzeňském kraji.

Pokud se podíváme na konkrétní oblast, oblast Konstantinových Lázní turistickýma očima, tak nemůžeme jinak než uznat, že jde o celkem populární místo, které láká k četným výletům. Já osobně se ani nedivím. Zdejší lesy jsou naprostou fantastické a doposud si zachovali svou středověkou podobu, tedy bez zásahu lidského faktoru bohaté na různorodou faunu.

Navrhuji dobrodružnou výpravu na hrad Gutštejn, který je od Konstantinových lázní vzdálen jen několik málo kilometrů. Zřícenina překrásného hradu vykukuje z hřebenu nad potokem Hadovka. Svůj název získal odvozeninou od svých zhotovitelů – pánů z Gutštejna. Trek není vůbec náročný, tudíž ho doporučuji rodinám s dětmi.

Výprava na hrad Gutštejn

Já osobně jsem své putování započal z Konstantinových lázní. Svůj vůz ponechaný osudu před místním krytým bazénem bude určitě v bezpečí. Vybaven pramenitou vodou a touhou objevit překrásný hrad u potoka Hadovky mne táhla dál. Napojil jsem se na žluté značení, které mne přivedlo do vesničky Okrouhlé hradiště, kde se díky rozcestníku dozvíte, že jdete správně.  Odtud je to asi už jen 2,5 kilometrů po zpevněné cestě.

Držte se i nadále žluté a vychutnejte si pohled na takřka neviditelnou vísku Daňkov, která předchází hradu Gutštejn. Jakmile se dostanete ke zřícenině, tak stojíte před velkým rozhodnutím. Podle sil a uvážení se můžete vydat po naučné okružní stezce Šipín, jejíž délka nepřekračuje 3 kilometry. Za odměnu poznáte přilehlé pohřebiště. Pro ty z vás, jež by rádi kratší trek, nabízím volbu červené turistické značky vedoucí od hradu na rozcestí ke Studánce lásky. Odtud zahnete vpravo po značné části naučné stezky, která vás zavede až na parkoviště před krytý bazén. V případě, že byste rádi co nejkratší cestou nazpět domů, tak se u hradu Gutštejn otočte a vydejte se po té samé cestě, jež vás přivedla do těchto míst. Já osobně zdolal naučnou stezku Šipín a nazpět se dal po červené. Trasa mne trvala asi 4 hodiny.

Samotný výšlap na hrad Gutštejn z Konstantinových lázní vám zabere asi 2 hodiny tam i nazpět. Tento trek vám určitě doporučuji, jelikož jde o velmi klidnou a nenáročnou cestu vhodnou i pro malé děti.

Hrad Gutštejn

Mohlo by vás zajímat