ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Z Berouna do Koněprus – výlet na celý den

Ve velké míře se zaobírám místy, kde je ke spatření tradiční česká pamětihodnost v podobě hradu. Snad ani jediný dosavadní trek toho nebyl ušetřen. Proto jsem se rozhodl, že zapátrám v paměti a rozpomenu se na svůj výlet z let minulých, kde ani nešlo o hrádek či zříceninu, ale o dobrodružnou výpravu pod samou zem.  Určitě se nebudete divit, když vás tentokrát pozvu na celodenní výlet do Koněpruských jeskyň ze startovního místa Beroun. Pokud jste se ještě doposud do těchto nádherných končin Českého krasu nikdy nepodívali, tak jde o určitě inspirativní podnět.

Z Berouna do Koněprus – výlet na celý den

Chráněná krajinná oblast má otevřenou náruč pro každého, kdo má zájem o čistou přírodu a ničím nerušený klid. Jde o nenáročný okruh bez sebemenších potíží. Překonají ho jak staří, tak mladí výletníci. Dokonce jde o příjemný okruhový trek, takže se po několika hodinách chůze dostanete opět na výchozí bod k vlakovému nádraží v Berouně. Svou cestu započínám právě odtud a ihned se vydávám směrem k dálničnímu mostu.

Těsně před ním nám turistický rozcestník prozradí, kudy vede červená trasa na Sv. Jana pod Skalou. Jde o mírně náročné stoupání, avšak záhy na to přichází odměna v podobě klesání až do malebné vesničky sevřené v hlubokém skalnatém údolí. Když jsem z dálky vyhlížel kostel Narození sv. Kana Křtitele, zdál se mi poněkud malý v porovnání s obrovským skalním masivem. Jeho stěna je propojena s travertinovou jeskyní. Velikost stavby je však z bližšího prozkoumání impozantní.

Z Berouna do Koněprus – výlet na celý den

Po několika chvílích jsem se rozhodl, že se musím od tohoto kostela odpoutat a vydat se dále po žluté turistické značce. Terén je zde velmi přívětivý. Rovinaté cesty vedoucí přes Srbsko až ke Koněpruským jeskyním nepatří k žádným oříškům. Krásná příroda v těchto lokalitách patří k unikátům Středočech. Koněpruské jeskyně mají otevřeno až do 16:00.

Je však nutné sledovat jejich stránky, kde se dozvíte veškeré neplánované změny v provozní době. Proto se nenechte zaskočit trasa je dlouhá celkem 25km, takže s prohlídkou jeskyní počítejte tak s maximálně 8 hodinovým výletem. Od jeskyně to je k vlakovému nádraží 7km – naštěstí se zde nachází parkoviště, odkud pravidelně vyráží autobusová linka. V případě pocitu navýšené únavy ji můžete využít naprosto stejným způsobem jako já a vůbec jsem se nestyděl.

Svatý Jan pod Skalou Koněpruské jeskyně

Mohlo by vás zajímat