ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Zlatá Koruna a její klášter

Jižní Čechy jsem si od jejich první návštěvy doslova zamilovala a coby studentka dějin umění v tomto kraji objela řadu památek od těch méně významných, až po ty, které si svou kulturní významností vydobyly místo takřka v rámci celé Evropy. A přesně takovou památkou je i klášter Zlatá Koruna.

Možná bych neměla přiznávat, že cisterciácký klášter ve Zlaté koruně byl tehdy prvním, který jsem ve svém životě navštívila a téměř celý prošla. O klášterním životě jsem předtím sice četla mnoho informací, ale přesto mě zdejší komplex uchvátil. Nachází se na romantickém ostrohu, který ze tří stran obtéká řeka Vltava a jeho dominantou je samozřejmě kostel s půdorysem tvaru kříže a oltářem umístěným směrem na východní stranu.

Zlatá Koruna a její klášter

Pohled na klášter Zlatá Koruna nedaleko Českého Krumlova

K tomu, abyste si mohli klášterní prostory prohlédnout, máte na výběr ze dvou tras, z nichž rozhodně doporučuji tu první, klasickou, vedenou průvodcem. Projdete totiž všemi nejdůležitějšími místy kláštera, z nichž bych určitě vyzdvihla gotickou kapli Andělů strážných, která je dvoupatrová a v rámci České republiky unikátní. Kromě konventu a samozřejmě knihovny mě nadchly místnosti jako kuchyně a jídelna, především proto, že (byť v upravené formě) podle mého dojmu nejlépe ukazují všední život mnichů. Také ambit - křížovou chodba a rajský dvůr stojí za to vidět! Nejen kvůli cenné architektonické práci a nástěnným malbám, ale samozřejmě i kvůli zvláštnímu klidu, který zde vládne navzdory venkovnímu ruchu světského života.

Zlatá Koruna a její klášter

Kemp U Kučerů leží 300 m od kláštera Zlatá Koruna

Do Zlaté Koruny jsem se tehdy vypravila autem z Českého Krumlova, odkud je to asi 10 minut jízdy. Věřím ale, že trasa se dá pohodlně projet i na kole, například přes Obec Srnín. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit také kemp U Kučerů, nacházející se v blízkosti kláštera, takřka u břehů Vltavy. Má spíše vodácký charakter, ale je zde moc příjemně!

Kemp U Kučerů Klášter Zlatá Koruna

Mohlo by vás zajímat