ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kroměříž (zámek)

Zhluboka se nadechněte, to co cítíte, jsou tisíce rostlin ze zahrad Kroměřížského zámku, který patří mezi nejvýznamnější zahradní díla na celém světě! Pojďte s námi najít východ z Labyrintu a odpočinout si od každodenního shonu. Vítejte na zámku Kroměříž.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Sněmovní nám. 1, Kroměříž
GPS: 49.30011390, 17.39299190

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kroměříž (zámek) - zajímavosti

Prvním známým majitelem trhové osady Kroměříž se stal roku 1110 olomoucký biskup Jan II. Od té doby byla majetkem biskupství olomouckého. V polovině 13. století povýšil biskup Bruno ze Schauenburgu Kroměříž na město a na místě dnešního zámku postavil gotický hrad. Za úřadování Stanislava Thurzy byl hrad přestavěn na renesanční zámek. V období třicetileté války byl zámek dobyt a zničen švédskými vojsky. Obnovu zámku i města uskutečnil biskup Karel II. z Lichtenštejna – Kastelkornu podle projektů císařských dvorních architektů. Roku 1752 propukl požár, který zničil druhé poschodí a interiéry zámku. Ve 20. století došlo na rekonstrukci zámecké věže, po jejím vypálení německými vojsky. Od roku 1998 je komplex zámku a zahrad zapsán na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Na zámku si můžete prohlédnout Lovecký sál s hracími stolky, ruským kulečníkem a sbírkou loveckých trofejí a zbraní. Růžový salonek je unikátní bílým neorokokovým nábytkem, pětidílným benátským zrcadlem s konzolovým stolkem a osmnáctiramenným lustrem s květinovými motivy. Portrétní galerii nejvýznamnějších olomouckých biskupů a arcibiskupů shlédnete v Poradním sále, kde roku 1848 zasedal Ústavodárný říšský sněm rakouských národů.

K zámku Kroměříž neodmyslitelně patří také zahrady. Tou první je barokní geometricky koncipovaná Květná zahrada, vybudovaná olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtenštejna – Kastelkornu. K zámku přiléhá Podzámecká zahrada s jezírkem, přírodně krajinářský park, z 19. století. Podzámecká zahrada vznikala od 15. století, v 17. století byla přebudována na barokní zahradu a ve století 19. byla přebudována na stylový krajinářský park o velikosti 64 ha. Najdete zde mnoho vodních prvků, jako jsou potůčky a jezírka, romantické stavby i sochařskou výzdobu. Hlavní část Květné zahrady byla vybudována v letech 1665 – 1675. Najdete zde prvky pozdně renesanční italské zahrady, ale i francouzský barokní klasicistní styl.  Můžete se projít po 244 m dlouhé Kolonádě, nahlédnout do historických skleníků nebo si odpočinout u Rotundy.

Arcibiskupský zámek Kroměříž musíte vidět na vlastní oči. Architektura, zahrady a sbírky patří k nejhodnotnějšímu kulturnímu dědictví naší země.

 

Autor: Marie Bukovinská