ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Šternberk

Pouhých 16 km ve směru na sever od Olomouce najdeme Šternberk, jehož jádro je městskou památkovou zónou. Územně spadá pod Olomoucký kraj a rozkládá se v údolí při západním okraji Nízkého Jeseníku. Město disponuje řadou historických památek a jeho okolí pak malebnou přírodou. S pravidelností se zde také konají závody do vrchu nazvané Ecce Homo.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Hlavní nám., Šternberk
GPS: 49.73042440, 17.29865250

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Šternberk - zajímavosti

Historie města

Historie původního městečka sahá do poloviny 13. století, kdy vzniklo v podhradí hradu Šternberka. Hrad i město bylo později, v polovině 14. století, opevněno hradbami, za husitských bojů se Šternberk vzdal před vojsk Prokopa Velikého a po následující dva roky se stal sídlem přívrženců kalicha. V roce 1469 se zde k jednání sešel Matyáš Korvín a Jiří z Poděbrad.

Roku 1621 Šternberk dobyli stavové a poté byl důležitou základnou císařské armády. Koncem třicetileté války město okupovala švédská vojska a město také zasáhly morové epidemie, proti nimž byl v roce 1719 symbolicky vztyčen morový sloup. Před bitvou u Slavkova se ve Šternberku setkal rakouský císař a ruský car.

Ve Šternberku se rozvíjelo tkalcovství a byla otevřena také továrna na výrobu lněných látek, v roce 1872 též tabáková továrna. Město se rozvíjelo také díky výstavbě železniční zastávky z nedaleké Olomouce a roku 1921 se zde konal první ročník zmíněného závodu Ecce Homo Šternberk.

Pamětihodnosti a zajímavá místa

Největším lákadlem Šternberka je bezesporu hrad, který byl stavebně upravován v 19. století. Nachází se v něm sbírka kachlových kamen a klasická expozice.

Z církevních staveb zmiňme kostel Zvěstování Páně, vystavěný v klasicistním duchu. Nachází se zde také barokně upravený augustiniánský klášter, který se v současné době využívá jako fara.

Příjemnou procházku slibuje nádherný městský park s novorenesanční kašnou, nebo pak náměstí s řadou měšťanských domů z 18. a 19. století.

Směrem na jihovýchod od Šternberka je velmi navštěvované místo, které je známé pod názvem Svatý Kopeček s poutním místem a ZOO.

 

Autor: Andrea Štyndlová