ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Pryč z kanceláře, daleko od továrny, hlavně někam ven! Je jaro.
Sedáme na kolo v centru Prahy a za pár minut se napojujeme na excelentní cyklostezku u Železničního mostu pod Vyšehradem. Jedeme proti proudu Botiče do Průhonic k Dendrologické a Botanické zahradě. Bude nám na to stačit pár hodin.

Cyklostezka skrz parky

Od Vltavy přes Nusle a Vršovice do Záběhlic je cyklostezka vyznačena žlutými tabulkami se znakem kola. Vede skrz parky, ale také po chodnících i přes rušné velkoměstské ulice. V Záběhlicích se najednou všechno mění. Značení nás navádí na hlinité cestičky po břehu potoka. Za sucha je zvládáme na trekkingových kolech, ale za mokra je to pořádné sousto pro horská kola s tlustými pneumatikami.

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Cyklostezka je ve výborném stavu :-)

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Malý problém :-)

Přes kluzké kořeny a hluboké kaluže

Na úzkých lesních pěšinkách protkaných kluzkými kořeny potkáváme opatrnější cyklisty, tedy většinou cyklistky, jak krátké úseky tlačí. Jsme ale chlapi, ne? Tak jedeme všechno. Bohužel se díky nezvládnutému řízení řadíme mezi plaváčky. Botič na horním toku není příliš hluboký a mokrého cyklistu tedy čeká jen výsměch kolegů.

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích   Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích
Cestou potkáváme další cyklisty i spoustu chodců...

Sportovní zážitky z cyklistického výletu vždy umocňujeme návštěvou jedné ze dvou průhonických zahrad. Známější je zámecký park s botanickou zahradou. Zajímavější je ovšem dendrologická zahrada na druhé straně dálnice poblíž bazénového centra Aquapalace, která je na jaře vyhlášená narcisy a tulipány a o něco později kvetoucími rododendrony. V obou zahradách je zakázáno jezdit na kolech, ale bicykly je možné uzamknout poblíž pokladen. Podle nálady a sil se vracíme stejnou cestou zpět, nebo po silnici na metro Háje.

Mladá zahrada versus starý zámek

Dendrologická zahrada v Průhonicích je velmi mladá. Byla založena až v roce 1974. Od začátku se specializovala na parkovou a zahradní úpravu. Nejde tedy o arboretum ve smyslu kompletní sbírky určitých dřevin, ale spíše o přehled zahradnických možností zdejších rostlin. Dendrologická zahrada byla otevřena pro veřejnost teprve roku 1990.

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Dendrologickou zahradu nelze plést s Průhonickým zámeckým parkem, ačkoliv leží od sebe, co by kamenem přes dálnici hodil. Park je o mnoho starší, protože byl založený již roku 1885. Dnes v něm rostou rostliny – především květiny – ze sbírek Botanického ústavu, který na zámku sídlí.

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

www.horydoly.cz

Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích Cyklostezka Cestou potkáváme další cyklisty i spoustu chodců Drobný defekt Cyklostezka je ve výborném stavu Botanická a Dendrologická zahrada v Průhonicích

Mohlo by vás zajímat