ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Na bojovém výletě za korálky – Jablonec nad Nisou a Železný Brod

Byl by hřích, abych se nevydala za těmito typicky českými poklady, když už jsem se v rámci své dovolené, octla v tomto ryze korálkařském a sklářském kraji. Korálky tu jsou snad dávány už i dětem do plenek. Řeknu vám, bylo to pro mě dobrodružství. Na tuto expedici jsem se totiž vydala zcela sama, s chytrým mobilem, s nímž jsem se teprve seznamovala a vycházela jsem z místa, které jsem absolutně neznala.


Inu, Košťálov, malebné to městečko na pomezí Českého ráje a Podkrkonoší. Městečko, které Češi příliš neznají, zato cizinců tu bylo habakuk. Když zde máte v kapse německý slovník, neuděláte vůbec špatně.

A právě odtud jsem se jala vyrazit do Jablonce nad Nisou. Musím říct, cesta autobusem mi vyrážela dech. Krajina to je totiž naprosto úchvatná. Překvapily mne zde serpentýny i významná hornatost krajiny. Do Jablonce jsem se dostala i s přestupem za necelou hodinku. A musím říct, že mě tato česká perla šokovala, bohužel celkem negativně. Město, které bezesporu zažilo na přelomu 19. a 20. století svou zlatou éru, mi teď stahovalo hrdlo pro svou zanedbanost. Skutečnost, že zchátralé je i centrum města mě poměrně děsilo. Přitom všude kolem se nacházely architektonické skvosty, třeba jako zámeček Schlaraaffia, který naleznete hned u autobusového nádraží. Bohužel jejich sláva byla zcela zjevně zašlá. Opravena zde byla dvě náměstí a navazující se ulice, a to bylo asi vše. Přesto si myslím, že milovník skla a bižutérie by si návštěvu tohoto města neměl nechat ujít.

Jablonec nad Nisou

Když už budete v Jablonci nad Nisou, svou korálkovou turistiku byste rozhodně začít návštěvou Muzea skla. Muzeum naleznete jen kousek od autobusového nádraží. Stačí, když se vydáte na pravou stranu, po strmé cestě směrem k náměstí. Otevřeno je zde od úterý do neděle 9 – 17 hodin. Po této návštěvě se pak můžete vydat s pořádně naditou peněženkou na lov korálků. Kromě pořádného konta, protože je tu možné utrácet vskutku na mnoha místech, budete potřebovat také čas a dobré nohy.

Na bojovém výletě za korálky – Jablonec nad Nisou a Železný Brod

Jablonec nad Nisou s horami v okolí

Na bojovém výletě za korálky – Jablonec nad Nisou a Železný Brod

Městská radnice

Kam v Jablonci za korálky?

Korálky tady jsou všude, kam se podíváte. Paradoxní ale je, když jsem se zdejších rodáků zeptala, kam se tu vydat za korálky, odpovídali mi, že nikam, že v Jablonci žádné prodejny s korálky nejsou. Tak milí zlatí neznalí „Jabloňáci“, styďte se, protože já už to teď tedy naštěstí vím. A musím říct, že těch obchodů s korálky tam máte tedy dost.   A abyste nebloudili jako já, ráda se svými zkušenostmi s vámi podělím.

 

  • Jen kousek od vlakové zastávky Jablonecké Paseky se nachází na ulici Chelčického 5 podniková prodejna výrobců perel, Perlex. Pokud milujete perličky různých barev, velikostí a lesku, rozhodně sem zamiřte.
  • Směrem na jih po Březové se postupně dostanete na ulici Pod Skalkou 39, kde sídlí prodejna známá jako Beads4you. Jde o prodejnu se všeobecným zaměřením. Naleznete tu hodně mačkaných korálků různých tvarů.
  • Odtud pak pokračujte dále směrem k autobusovému nádraží po ulici Pod Skalkou. Až narazíte na ulici podzimní, zahněte doleva a na třetí křižovatce zahněte pro změnu vpravo na ulici V Luzích. Právě tady naleznete další prodejnu zaměřenou na bižutérii – Glass spol. s.r. o. Zdejší ruční výrobna bižuterie prodává nejen hotovou bižutérii, ale i mačkané perle, broušené a vinuté perle.
  • Nejdál jsem korálky v Jablonci našla hned naproti Jablonecké nemocnice, pokud vás už bolí nohy, můžete se svézt čtyřkou, čtrnáctkou anebo šestnáctkou.
  • Od nemocnice doporučuji rovněž využít autobus. Svezte se zase zpět na autobusové nádraží, odkud je to už jen co by kamenem dohodil na ulici 5. Května. A tu doslova narazíte na korálkařskou zlatou žílu.  Na čísle popisném 50 naleznete totiž BIJOUX Non stop. Obchod se nachází hned naproti autobusového nádraží a nabízí kvalitní komponenty, návlekový materiál, perličky, rokail, shamballa korálky, drátěné výrobky, přívěsky, ale i korálky. Nebude se vám odtud chtít. A rozhodně vám doporučuji neutrácet zas tak příliš v jiných obchodech, protože pokud budete mít na korálky vyhrazen jen menší obnos, budete toho litovat.
  • Sehar bižutérii naleznete rovněž na ulici 5. Května, ale pod číslem 18. Nutno říct, že když jsem viděla ty pytle plné korálků, šla jsem do kolen. Prodávají nádherné korálky, které jsem jinde v Jablonci neviděla. V nabídce mají perle, mačkanici, ale i broušené a plastové korálky. Mají tu i komponenty, ale silnou stránkou jsou tu korálky.  Na ulici 5. Května natrefíte na více obchodů s korálky, ale ty mě tak nezaujaly. Buď mi připadaly drahé anebo jejich nabídka mne neokouzlila natolik, jako předešlé obchody.
  • Do Květinové ulice musíte pěkně vzhůru. Ideální je, když sem zajdete na začátku anebo na konci své návštěvy Jablonce. Lokalita se totiž nachází, až za vlakovým nádražím poblíž silnice, odkud se z Jablonce vyjíždí směrem na Prahu.  I když už budete mlít z posledního, návštěvu krámku na Květinové vřele doporučuji. Právě zde totiž naleznete jednu z mých oblíbených prodejen. Jde o skutečného specialistu na komponenty. Nabízí sice i korálky a hotovou bižutérii, ale jeho silnou stránkou jsou právě kovodíly, návlekový materiál, nářadí a vše okolo. Za zvážení tu stojí i Swarovski krystaly.
  • Nutno říct, že Fabos leží přesně uprostřed mezi dalšími dvěma obchody. Na Revoluční 37 se nachází krámek Sebera Bižutérie a z druhé strany na Větrné ulici pak PAS Jablonec. Bohužel na návštěvu těchto krámků mi už nezbyl čas, síla ani finance.  Spěchala jsem na autobus, který by mě odvezl zpět do Košťálova. Během jednoho dne jsem prošla celý Jablonec a do kempu jsem kolem osmé hodiny večerní přitáhla skoro 10 kilo různých korálků a komponentů.  Nutno říct, že bez osvěžení ve zdejším bazénu se tenhle výlet neobešel.

Pár tipů na závěr

  • Všem cestovatelkám za korálky doporučuji vlastní automobilovou dopravu, a když už ne tu, tak zkuste městkou hromadnou. Proč? Ani nemáte tušení, jak pekelně jsem se nachodila.
  • Pokud máte auto, doporučuji si zajet kousek za Maršovice. Je odtud jedinečný výhled na Trosky a Ještěd zároveň.
  • Pokud vás Jablonec neuspokojil, směrem na Železný Brod, čili kousek za Maršovicemi je Pěnčín. Pro korálkařky jde o vyhlášenou lokalitu. Já konstatuji, že se jedná o skvělý podnik, kam se vyplatí jít s dětmi na výlet, ale jinak je to na mě příliš komerční a korálky mi tu přijdou poměrně drahé. V Jablonci se mi tedy líbilo víc.
  • A pokud by vás neuspokojil ani Pěnčín, zkuste Železný Brod. Je zde sklářská škola a jde o místo, které proslulo svými vinutými perlemi. Městečko je to malebné a na náměstí naleznete zajímavé muzeum. Za krátké zastavení a prohlídnutí tedy rozhodně stojí.
Městská radnice Jablonec nad Nisou

Mohlo by vás zajímat