ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Petlice u sv. Jiří

Vejdi poutníku. Dveře otevři si. Neptám se, odkud jdeš, co jsi zač, čí jsi…

Ke kostelíku sv. Jiří u Libušína chodívám poměrně často. Je to příjemné místo, krásné v každé roční době. Jeho atmosféra zve do časů dávno minulých a tichem hýčká klubko občas pocuchaných nervových vláken.

Lehnout si v létě na prohřátou zem, mezi vonící luční květy je nejlepší wellness, které znám. Tedy pokud nejste alergičtí na pyl…. I podzimní a jarní návštěva má své kouzlo. Obklopí vás tu koruny stromů zahalené do zlatavých a měděných tónů, nebo naopak něžná zeleň bohyně Vesny, pro kterou zapomenete na jiskřivou krásu sněhových vloček odcházející zimy.

Petlice u sv. Jiří

Kostelík sv. Jiří u Libušína na Kladensku

Studenou zimní poezii, okořeněnou mravenčením v mrznoucí špičce nosu, jsem si byla vychutnat ale u kostelíka letos poprvé. Těšila jsem se na ponoření do myšlenek o tom, jak asi vypadaly zimní dny našich předků, kteří zde žili již v raném středověku. Kromě nálezů zbytků keramiky a ostatních artefaktů tady archeologové objevili i neumělé kresby jízdních bojovníků, vyryté do opukových kamenů, které byly součástí opevnění. Představa, jak si strážný krátí dlouhou chvíli na hlídce tvorbou středověké obdoby graffiti, je zábavná. Copak na to asi řekla kněžna Libuše, která zde podle kronikáře Kosmy věštila zrod a slávu Prahy?

Petlice u sv. Jiří

Petlice na dřevěných vratech kostelíka

Zimní atmosféra kostelíka a jeho okolí opravdu nezklamala. Bílé ladění zklidní myšlenky a přispěje k soustředění se na detaily, které jindy, díky ostatním vjemům tolik nevnímáte. Asi nejvíc mě v ten tichý zimní den zaujal detail na hřbitovních vratech. Dveřní kování, jehož patina souzní s bytelností a nostalgicky působící sešlostí věkovitých veřejí. Kolik krásy se skrývá ve spojení chladného kovu a teplého, stále živoucího dřeva. Díky za um a poctivou práci dávných řemeslníků i za uznalost a cit současníků, kteří vnímají tu nádheru a poezii tohoto dědictví a nemají potřebu nahrazovat „staré špurky“ sterilními výrobky bez duše.


A tak…..vejdi poutníku…..

Petlice u sv. Jiří

Na místě kostelíka stálo kdysi hradiště

Mohlo by vás zajímat