ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Brno, to je to město...

Řekne-li se moravské město, vybaví se každému Brno. Město, které leží na soutoku Svitavy a Svratky, poskytne velké množství nejrůznějších zážitků každému návštěvníkovi. Je to největší město na Moravě, město s historií spjatou s počátky české státnosti, město s bohatou kulturní tradicí, univerzitní město, rodiště mnoha významných osobností, průmyslové středisko, dopravní uzel a příjemný domov pro více než 400 000 obyvatel. Město vychází vstříc i turistickému ruchu – najdete zde velké množství kaváren, občerstvení, restaurací, penzionů nebo hotelů ve všech cenových kategoriích.

Brno je středem jižní Moravy

Město se rozkládá na přechodu mezi Českomoravskou vrchovinou a moravskými nížinami. Osídlení území je dokumentováno již od pravěku. Slovanské hradiště vystřídalo knížecí sídlo, kterému v době přemyslovské vládl markrabě, člen panovnického rodu. Od poloviny 17. století bylo Brno hlavním městem Moravy. Po rozpadu Československa se Brno stalo sídlem mnoha úřadů a centrem soudní moci. Sídlí zde například Nejvyšší soud, Ústavní soud, Brno je i sídlem ombudsmana nebo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Brno má slavnou historii

Zajímáte-li se o historii, můžete začít u samotného názvu města. V Brně žije poměrně silná německá menšina, která městu dala jméno Brünn, z latiny se dochoval název Bruna, ještě starší je název Brnno. Písemně je Brno poprvé zmíněno v Kosmově kronice z počátku 11. století. Ve 13. století získalo Brno městská práva, později se stalo sídlem markraběte moravského a v 17. století oficiálním hlavním městem Moravy. Velké změny zde proběhly v 19. století, kdy byla upravena historická část města, některé staré domy byly zbourány a vznikla nová zástavba. Díky tomu zde vyrostla i řada modernějších budov, v nichž se dnes nachází mnohé hotely. Na počátku 20. století se Brno stalo i univerzitním městem  - byla zde založena Masarykova univerzita a další vysoké školy. V současnosti zde působí 12 vysokých škol.

Brno, to je to město...

Turisticky přitažlivá metropole

Koncem 20. století se Brno stalo skutečným centrem turistiky. Přitažlivé není jen Brno samotné, ale i nedaleký Moravský kras nebo oblast vinných sklípků. I návštěvníci těchto oblastí dávají často přednost ubytování v Brně. Každoročně navštíví Brno přes 200 000 turistů, většina z nich se ubytuje v místních hotelích a penzionech, což městu přináší zisk a zvyšuje zaměstnanost obyvatel. Pokud se rozhodnete zůstat ve městě a navštívit místní památky, máte bohatý výběr. Dominantami města jsou hrad Špilberk a Katedrála svatého Petra a Pavla, navštívit můžete i brněnské podzemí, šlechtická sídla a paláce nebo funkcionalistické stavby jako vilu Tugendhat, která je na seznamu památek UNESCO.

Anebo toužíte po čemkoliv jiném? Naplánujte si návštěvu brněnské klubové scény v čele s MetroMusic barem, kde můžete tančit do brzkých ranních hodin! Přijeďte do Brna za kulturou a zajděte si na vyhlášené divadelní představení do Národního Divadla nebo do nekonvenčního divadla Husa na Provázku! Naplánujte si ochutnávku plodů jihomoravských vinic či večer strávený s půlitrem zlatého moku z malých českých pivovarů. Přijeďte se do Brna zasmát, nakoupit si, pobavit se, vzdělat se, relaxovat, cokoli budete chtít!

Brno, to je to město...A hledáte-li tip na příjemné ubytování po dni stráveném cestováním po historických městech Velké Moravy, po nevšedním zážitku z jazzového koncertu, stejně jako po noci prohýřené v nedalekých barech či stylových brněnských hospodách, můžete to zkusit u nás, v penzionu Dvořákova, pouhou stovku metrů od veleznámého orloje na hlavním brněnském náměstí, náměstí Svobody.

Husa na provázku Mahenovo divadlo

Mohlo by vás zajímat