ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Prachovské skály jsou úchvatným místem v Českém ráji. Skály a lesy a nádherné okolí, kde by snad každý čekal jen ticho a klid. Pokud sem ale zavítáte v létě (nedej Bože o víkendu), buďte si jisti, že stejný nápad jako vy dostala celá řada dalších turistů, a že právě to ticho a klid bude tím posledním, čeho se tu dočkáte. Sezóna prostě patří turistům, kterým dělá nesmírnou radost volat do nitra skal své jméno a čekat na odezvu. U vyhlídek musíte stát frontu a odpadky pohozené podél cest taky nejsou žádnou výjimkou.

Může se zdát, že Prachovské skály jsou v létě spíš místem hrůzy než pěkného výletu, ale záleží asi na každém, co si z cesty sem odnese. Já sama sice byla zklamaná tou frekventovaností, ale i tak jsem krásu skal dokázala vnímat a tohle místo si zamilovat natolik, že jsem se rozhodla sem vrátit. Tentokrát ale v zimě ...

Prachovské skály netradičně - v zimě

V zimě jsou Prachovské skály doslova opuštěné, prázdné. Snad jen v tomto ročním období se vám poštěstí si zde vychutnat ono ticho a klid. Jestliže tedy máte tu příležitost, vydejte se sem právě v zimě. Cestou potkáte snad jen několik málo turistů, ať už se do skal vydáte kteroukoli cestou.

Prachovské skály nabízí hned několik okruhů, které jsou poměrně dobře popsány na informačních tabulích u vchodů do skal nebo na letáčcích, které po zaplacení vstupenky dostanete. Jejich délka je asi od jednoho do deseti kilometrů, ale určit se to dá těžko. Nejkratší okruh trvá přibližně hodinu a ten nejdelší klidně i několik hodin, přičemž záleží čistě na vás (a na síle zimy, která vás odtud možná vyžene dřív, než byste chtěli).

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Zdejší skalnaté útvary hrají i ve filmech

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Prachovské skály jsou rájem horolezců

TIP na procházku: Přivýšina u Prachovských skal

Přivýšinu u Prachovských skal najdete u východního okraje Prachovských skal. Je zde nejvyšší vrchol celé Prachovské pahorkatiny, nacházející se v nadmořské výšce 464 metrů.

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Přivýšina u Prachovských skal (1)

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Přivýšina u Prachovských skal (2)

TIP na ubytování: Penzion Brada

V okolí Prachovských skal se samozřejmě dá ubytovat na nespočetně mnoho místech, zvlášť vzhledem k tomu, že se jedná o turisticky hojně navštěvovanou lokalitu. My jsme tehdy byli v Penzionu Brada kousek za Jičínem a jen nedaleko od Prachovských skal, kam jsme chodili na procházky pěšky, protože je to odtud doslova kousek. Penzion nabízí pokoje různých velikostí, restauraci s venkovním posezením a zahradu.

Výlet do Jičína a procházka městem

Z Prachovských skal je město Jičín vzdálené jen asi 10 km a byla by rozhodně škoda ho nenavštívit, pokud už se v tomto kraji nacházíte. Klasická procházka je obvykle směřována z Husovy ulice, což je jakási tepna starého Jičína s řadou obchodů, vedoucí až na Žižkovo náměstí, které se nachází před Valdickou bránou. Původně v Jičíně byly podobné brány tři, ovšem pouze Valdická se do dnešní doby dochovala. Určitě využijte té možnosti a podniknete výšlap až na vyhlídkové patro! Ocitnete se ve výšce necelých 30 metrů a naskytne se vám výhled, který stojí za drobnou námahu.

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Jičín a jeho náměstí

Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období

Jičínská zákoutí

Ústředním místem celého Jičína je Valdštejnovo náměstí obklopené řadou krásných měšťanských domů a především zdejším zámkem. V těsné blízkosti Valdické brány najdete i kostel sv. Jakuba Většího, do kterého rozhodně doporučuji alespoň na krátký moment nahlédnout. Nedaleko, na Chelčického ulici u Valdštejnova náměstí je pak druhý krásný Jičínský kostel, kostel sv. Ignáce.

TIPY na další výlety v okolí: Český ráj je rozhodně oblastí, která své jméno nedostala nadarmo, takže se zde setkáte s množstvím nádherných přírodních míst i kulturních památek. Rozhodně Jičín, Prachovské skály a okolí doporučuji coby několikadenní výlet! Ujít vám totiž rozhodně nesmí Trosky, jedna z našich nejznámějších zřícenin, zámek Humprecht, kam se dá dojít příjemnou procházkou, zámek Hrubá Skála nebo hrad Kost.

Sama jsem zatím do Českého ráje podnikla jen pár vícedenních nebo jednodenních výletů, ale někdy v budoucnu bych rozhodně ráda prošla Zlatou stezku Českého ráje, která vede z Jičína až do Mladé Boleslavi nádhernou přírodou.

Prachovské skály Prachovské skály - úchvatné v jakémkoli ročním období Jičín a jeho náměstí Přivýšina u Prachovských skal Přivýšina u Prachovských skal

Mohlo by vás zajímat