ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Byl pozdní večer, první máj aneb vzhůru na rozhlednu

Ne, nebudu vám přednášet báseň známého básníka romantismu, ale napíšu o krásné vyhlídce, k níž jsme opravdu na 1. máje zavítali. Jen nebyl pozdní večer, ale celkem pozdní odpoledne, a to těsně před zavírací dobou.

Vybrali jsme si celkem hrbolatou cestu z Kostelce nad Orlicí. Chvílemi jsme nabývali dojmu, že cíl své cesty mineme. Tu a tam jsme se totiž ocitli takřka v lese, poté tak trochu v poli. Nakonec ale naše vozidlo zdolalo všechny nástrahy a nadmořskou výšku 445 m. n. m. zdárně pokořilo.

Rozhledna Vrbice s plošinami ve výšce 11 a 25, 5 metru přiléhá ke stejnojmenné obci, jež se roku 2004 stala vesnicí roku Královéhradeckého kraje. O rok později se v její blízkosti začala stavět dřevěná vyhlídková věž, doplněná o ocelové točité schodiště, aby roku 2006 dostála svého otevření. Od té doby je vyhledávaným cílem turistů i cykloturistů. Ač leží v docela odlehlém místě, nemá o návštěvníky nouzi.

Byl pozdní večer, první máj aneb vzhůru na rozhlednu

Když vystoupáte po 118 schodech, prostře se před vámi ubrus plný barev a snad všech krás světa. Jako na dlani máte Krkonoše s nejvyšší horou Sněžkou, Železné hory, Pardubicko, část Vysočiny a Orlických hor. Zelení dýchající krajina musí i v té výši zklidnit tep nejednoho uspěchaného člověka. A co jiného než zastavení v dnešní době potřebujeme?

Byl pozdní večer, první máj aneb vzhůru na rozhlednu

Vrbice - vesnice roku 2004 Královehradeckého kraje

Byl pozdní večer, první máj aneb vzhůru na rozhlednu

Pohled z rozhledny Rozhledna Vrbice Vrbice

Mohlo by vás zajímat