ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Krušné hory jsou jednou z mých srdečních záležitostí. Tichá zadumaná krajina, která se nepodbízí, kterou si musíte objevit. Pro mě jsou nejkrásnější na podzim, zahalené do kvetoucího vřesu a jeřabin. Na sklonku letošního léta jsem strávila pár dní v Šindelové a okolí. Obec kousek od Kraslic vám poskytne azyl ve svém čistém, tichém, skromném tábořišti u rybníka Tajch. Je to jedno z nejchladnějších míst u nás, bývají tu ranní mrazíky i v červenci.  Společně s blízkou Přebuzí je to i místo, kde se v roce 1732 začaly pěstovat brambory, první v celém Rakousko-Uhersku.

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Na pastvinách u Přebuzi

Okolí Šindelové je pastvou pro duši romantika. Blízký lovecký zámeček Favorit, původně nazvaný „Mes idées“  ukrytý v oboře, kterou se kdysi procházelo stádo bílých jelenů. Nedaleké Varhany, ukázku sloupcové odlučnosti čediče, najdete u obce Rotava. Přebuz, obklopená pastvinami, vřesovišti a rašeliništi ukrývá ve svých lesích i staré cínové doly, místo se stigmatem utrpení i naděje. Rudu zde dobývali za 2. světové války váleční zajatci. Příroda si postupně bere zpět, co jí člověk vzal. Budovami lágru prorůstají stromy a velké betonové násypky v třídírně rudy jsou mementem lidského běsnění.

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Zajatecký pracovní tábor u Přebuzi

Z chmurných myšlenek mě vyvedla cesta z Krásné Lípy na Ptačí horu. Byl jeden z těch nádherných dní, kdy slunce vydává zbytky svých sil, kráčíte loukou ozvučenou bzukotem a cvrkotem hmyzu, nad vámi modré nebe a vy stoupáte mezi osamělými rozkošatělými stromy a huňatými smrky. Občas si pohladíte kůru jeřabiny honosící se tisíci rudých korálků.

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Ptačí vrch u Krásné Lípy (1)

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Ptačí vrch u Krásné Lípy (2)

Mimochodem tento strom naši předci vysazovali na okrajích pastvin jako hraniční strom, ale i jako potravu pro ptáky. Ti je pak v létě zbavovali obtížného hmyzu nad pastvinami.

Já těmi bývalými pastvinami došla na vrchol Ptačí hory. Obklopená vřesem, jeřabinami, kamennými mužíky co tu vystavěli tuláci a poutníci, jsem při obhlížení panoramat Krušných hor věděla, že se musím stále vracet na místa, která nás dělají lepšími, tiššími a pokornějšími.

Čas vřesu a jeřabin - Krušné hory

Ptačí vrch u Krásné Lípy (3)

Ptačí vrch u Krásné Lípy Ptačí vrch u Krásné Lípy Ptačí vrch u Krásné Lípy Zajatecký pracovní tábor u Přebuzi Na pastvinách u Přebuzi

Mohlo by vás zajímat