ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Celodenní výlet na hrad Žebrák a Točník

Jelikož jsem rodilým Středočechem, patří mé srdce do tohoto kraje a podnikám treko výpravy výhradně do těchto lokalit. Jak už jste si možná zvykli z předcházejících dílů, jde většinou o zapomenuté stezky zaváté časem. Tentokrát se vydávám objevovat krásy hradu Žebrák a jeho odvěkého souseda Točník. Jde o unikátní seskupení dvou hradů, které byly vystavěny v těsné blízkosti. Tím se jedná o skvělou raritu, která mne nemohla zkrátka uniknout. Pokud se podíváme na starší z nich, tedy Žebrák, tak po letmé kontrole zjistíme, že je menší. Tyčí se na skalnatém ostrohu v obci Točník, což znamená, že se oba hrady nacházejí ve stejném městečku. Žebrák slouží jako rozhledna a spíše připomíná zříceninu. Tu a tam se zde natáčí nějaké inscenace, či film. Já měl to štěstí, že jsem zde narazil i na medvěda. Teď ale nevím, jestli je součástí hradu, nebo byl přivezen filmovým štábem:).

Celodenní výlet na hrad Žebrák a Točník

Výlet jsem započal v obci Točník. Předpokládám, že vás budou zajímat oba dva hrady, proto vám prozradím, jak je toho možné dosáhnout. Můžete můj trek vzít za svůj a vydat se po mích stopách, to už nechám na vás. Nejdříve jsem vystoupal na kopec hradu Točník. Dejte si pozor, jelikož o víkendu se zde zavírá kolem 16:00. Právě z těchto důvodů si ho nenechávám až na samotný závěr a jdu jeho nezaměnitelnou atmosféru nasát ihned. V obci Točník si nalezněte žlutou nebo červenou. Obě značení vedou do cíle. Jakmile si uděláte nějaké snímky, vraťte se stejnou cestou nazpět do obce Točník.

Celodenní výlet na hrad Žebrák a Točník

Netrvalo dlouho a nalezl jsem si zelené značení, které mne vedlo směrem na Březovou a Vlastec. Jde o krásnou lesní cestou lemovanou bohatou vegetací. U hájovny ve Vlastci jsem se vydal po žluté k Týčskému vrchu. Netrvalo ani 40 minut a dostal jsem se na velmi poutavé rozcestí šesti cest. Přímo pohádková atmosféra, kde je princ nabádán si vybrat tu správnou. Věřte, že na hrad Žebrák vede jen jedna a tou je zelená směrem na Líšnou a Rebřík. Zde vás čekají doposud dochované ruiny malého hradu z 13. století. Jelikož je trasa 23km dlouhá, nezdržoval jsem se a dal jsem se po zelené až do Chrástu. Odtud po červené do obce Točník. Jde o velice hezký trek, který není narušován civilizací. Čistá příroda, spousta zážitků. Doporučuji vycestovat automobilem do Točníku, shlédnout hrady a vydat se po mnou vytyčené trase.

Celková doba treku je asi 6h. Nezapomeňte si přibalit svačinku. Občerstvení jsem nalezl na začátku v Točníku a pak až v Líšné.

Výstup na věž Žebrák

Mohlo by vás zajímat