ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

„Český Betlém“ z Juránkovy vyhlídky

Nejkrásnější zážitky si každý člověk odnáší asi tehdy, když si je přivodí zcela neočekávaně. Toulá se krajinou, obhlíží město z jiného úhlu a náhle ustrne. Jeho oči totiž náhle ulpí na nějaké dosud netušené zvláštnosti. Jak je možné, že v okolí místa tak dlouho žije, aniž ví, jaké poklady se poblíž ukrývají?

V případě dnešní památky to platí dvojnásob. Dle pověsti se v okolí hradu Výrov u Nového Města nad Metují poklad nachází. Je ale i dost dobře možné, že již byla jeho podstatná část objevena. Stalo se tak roku 1997, kdy se podařilo nedaleko bývalé usedlosti vykopat větší množství stříbrných mincí z doby Jana Lucemburského a Karla IV. Zda jich bude někdy ještě více, prozradí třeba budoucí objevy.

„Český Betlém“ z Juránkovy vyhlídky

K Výrovu se dostanete ze silnice vedoucí do Slavoňova. Vystoupáte na kopec za město a po necelém kilometru zabočíte z asfaltky prudce doleva. Ocitnete se v lese, kde vás nejdříve zaujme kaplička Čtrnácti sv. pomocníků. Od ní je to už k hradu kousek. Dáte se doprava a narazíte na prudký sráz pokrytý schody, vedoucími až ke zbytkům ještě stále vysokých zdí. Jde o zbytek paláce. Povšimnout si lze i ve skále vylámaného, osm až devět metrů hlubokého příkopu. Velkou část sídla chránil prudký sráz, který by byl v případě napadení dokonalou ochranou před protivníkem. K žádné takové akci však nejspíše nedošlo, protože pamětihodnost zanikla za poměrně krátkou dobu od svého vzniku. Koncem 15. století se objevují první zmínky o ní, ale již o půlstoletí později je místo označeno jako pusté. Není znám ani jeho zakladatel.

Zajímavostí je, že sem Alois Jirásek zasadil část děje svého nedokončeného románu Husitský král. Už to dodává této zalesněné usedlosti na půvabu. Ještě o něco krásnější je ale pohled na samotné Nové Město nad Metují, a to z tzv. Juránkovy vyhlídky. Tou je jakási plošinka se zábradlím, odhalující „Český Betlém“, jak je město již odnepaměti nazýváno. Přijďte ho v létě navštívit. Hned poté se můžete vydat do již zmiňovaného Slavoňova s překrásným dřevěným kostelem a zvonicí. O půldenní výlet tak máte dozajista postaráno.

„Český Betlém“ z Juránkovy vyhlídky

Juránkova vyhlídka Hrad Výrov

Mohlo by vás zajímat