ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Cesta kolem Kokořína

Od rušného centra Prahy najdete řadu klidných míst doslova co by kamenem dohodil. Jedním z nich je Kokořínsko, kraj rozprostírající se ve středních Čechách, který je chráněnou krajinnou oblastí, a ve kterém narazíte na množství zajímavých míst a skvělých tipů na výlet.

Po stopách K.H.Máchy

Jedna z nejznámějších osobností našich dějin, spisovatel Karel Hynek Mácha, vášnivě rád cestoval, toulal se romantickými místy, krásnou přírodou a roku 1832 dokonce prošel pěšky víc jak 30 km trasu Kokořínskem. Táhne se od jihu na sever a v současné době je označena červenou turistickou značkou.

Zastávka č. 1: Kokořín

Jeden z našich nejkrásnějších hradů je ukryt na strmém svahu, obklopen hlubokými lesy a oddělen hlubokou roklí. Turisty je hodně vyhledávaný, a tak je zde zejména v letní sezóně poměrně problém zaparkovat.

Cesta kolem Kokořína

Hrad Kokořín leží severovýchodně od Mělníka...

Cesta kolem Kokořína

...potkáte i Vy divokého lovce na černém koni, který tudy jezdí každý večer?

Strategické polohy hradu si všimnete určitě už v momentě, kdy se ho budete snažit vyfotografovat. Hrad Kokořín je lesy obklopen natolik, že pořídit jeho fotografii je takřka nemožné, a pohlednice hrad zachycují většinou z ptačí perspektivy.

TIP: Pěkný pohled na hrad Kokořín s možností pořízení fotografie je z protější strany Kokořínského dolu.

Cesta kolem Kokořína

Kokořínský důl a jeho malebná příroda...

Cesta kolem Kokořína

...celý ho projedete pohodlně i autem.

Cesta ke Kokořínským pokličkám

Červeně značená turistická stezka vás povede podél potoku s názvem Pšovka místním údolím, kterým vede i silnice, což je výhoda pro cyklisty nebo ty, kteří si část naší trasy chtějí projet autem či na kole. Podél potoka je hned několik menších rybníků a tůní, ale byl zde vytvořen také kaňon.

Kokořínské pokličky jsou jakýmsi symbolem této oblasti a na Kokořínsku je najdeme hned na několika místech. Ty nejpůsobivější a nevyhledávanější najdete nad Kokořínským dolem. Klobouk největší pokličky má průměr asi 6 metrů a poklička má celkovou výšku 12 metrů.

Za výhledem k Vrátenské rozhledně

Přestože je na Kokořínsku celá řada míst, odkud se vám naskytne krásný výhled na zdejší krajinu a okolí, výlet na Vrátenskou rozhlednu vás prostě nemůže zklamat. Jedná se o jednu z nejmladších rozhleden, kam se od Kokořínských pokliček dostanete, půjdete-li stále proti proudu potoku Pšovka až k rozcestí Ráj, za kterým je potřeba odbočit směrem na farmu Laka a k rozcestí Pod Lipovým vrchem, kde se napojíte na modře značenou turistickou stezku.

Rozhledna stojí na Vrátenské hoře, což je největší vrchol na Kokořínku. Dosahuje výšky 508 m.n.m. a rozhledna sama pak měří ještě dalších 42 metry. Nepůsobí příliš malebně a na jejím vrcholu jsou umístěny antény, nicméně rozhled z její vyhlídkové plošiny je skutečně působivý. Vidět je České středohoří, Jizerské hory a Krkonoše.

Další zastávka: hrad Houska

Z trasy, která je označována jako Máchova, lze odbočit k nedalekému hradu Houska, jenž je ukryt v lesích a obestřen tajemstvími. Hrad byl několikrát přestavován, a tak se v jeho architektuře otiskly téměř všechny architektonické slovy, počínaje románským.

Přímo na hradě se údajně nachází brána do pekla, nikdo ale neví přesně, kde je ukrytá. Legenda praví, že by se snad měla nacházet v hradní kapli nebo studni. Vchod brány prý střeží tajemný mnich bez obličeje.

Cesta kolem Kokořína

Tajemný hrad Houska uprostřed lesů

Z hradu Houska se pak můžete vydat za dalším skvělým tipem na výlet: k hradu Bezděz, kam se dostanete po silnici vedoucí na Žďár, a z něj pak k Máchovu jezeru.

Mohlo by vás zajímat