ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Cestou, necestou pražskou zoologickou zahradou

Pražská ZOO patří k těm největším v České republice. Lidé sem nejčastěji míří z hlavního vlakového nádraží anebo také z Florence, odkud putují na stanici metra C s názvem: Nádraží Holešovice. Na této stanici se totiž nachází přestup na autobus číslo 112, který všechny zájemce doveze přímo před Zoologickou zahradu.

Nejinak tomu bylo i s námi. Zamířili jsme sem předposlední den letních prázdnin s touhou uvidět hlavně ledního medvěda a kasuára. Po zaplacení vstupného (je možno platit bankovní kartou, ale neberou zde žádné šeky) jsme prošli vstupní branou, za níž se nachází počítadlo s aktuálním počtem návštěvníků ZOO. Možností kudy se vydat na prohlídku ZOO Praha je zde hned několik.

Nejprve cestou do kopce

Z několika možných cest jsme si vybrali tu, která vedla vpravo do kopce. Tato cesta nás dovedla k pavilónu Indonéské džungle. Pozor, vstup do pavilonu je jen pro odvážné :-), uvnitř vám totiž budou nad hlavami poletovat kaloni. Uvnitř pavilonu máte možnost spatřit ale také i varany, leguány, pralesní ptáky a spoustu tropických rostlin.

Kousek od Indonéského pavilonu se nachází výběh ledního medvěda a kouzelná klouzačka. Zde strávíte delší dobu, protože medvěd je herec a rád se předvádí. Směrem doprava natrefíte na vydry. Další místo, kde stojí za to zastavit, vytáhnout foťák a kochat se rozvernými zvířátky.

Cestou, necestou pražskou zoologickou zahradou

ZOO Praha Troja (1)

Dále je pak pavilon Afrika z blízka, ale jelikož nikdo z nás nějak netoužil vidět škorpiony, pavouky a jinou podobnou havěť, vydali jsme se proto okolo severního východu k pavilonu hrochů. Jde o naprosto nový pavilon, a tak jako u ledního medvěda tu jsou hroši vidět i pod vodou. Cestou okolo antilop jsme potom došli do dalšího nového pavilonu – Údolí slonů, kde naleznete vůbec nejvíce slonů v České republice (9). Za tímto areálem se nachází naprosto jedinečný Africký dům se savanou. Právě zde uvidíte zebry, žirafy, surikaty a roztomilí štětkouni. Cesta sem vede po dřevěných mostech nad hlavami zvířat. Místo skýtá nádherný výhled do okolí. Tato část nabízí velké možnosti, ale pokud se chcete vrátit zpět na prohlídkovou trasu, je nutné jít po zdlouhavé cestě zpět okolo Údolí slonů. To byla vlastně první věc, u níž jsme se shodli, že to není zcela vyřešené.

Směrem k rozhledně

Na rozcestí se opětně vydáváme vpravo. Procházíme kolem lam, Anoy a hyen. Na dalším rozcestí máme dilema, vydat se cestou dolů k rozhledně v Oboře anebo vše obejít přes severský les? Nakonec jsme se vydali na malé kolečko okolo vlků, takinů a zubrů k rozhledně. Právě zde jsme se zastavili na malou svačinku. Výstup na dřevěnou rozhlednu se platí, ale vstupné stojí pouze 20,- korun. Výstup na ni se však rozhodně vyplatí, protože je odtud krásný výhled na celou ZOO v Troji a Prahu.

Cestou, necestou pražskou zoologickou zahradou

ZOO Praha Troja (2) - výhled na Prahu

Jdete s námi na sever?

Od rozhledny jsme pokračovali opět vpravo okolo bizonů, velbloudů a koní převalských až jsme dorazili k lanovce, odkud jsme tentokrát odbočili do leva a napojili se na cestu jdoucí od Údolí slonů. Kolem sov jsme si to zamířili do Severského lesa. Právě zde jsme potkali losy, sobi i jeleny. Zdejší restaurace nás pobavila nabídkou „regionálních specialit“ – tedy valašských a beskydských specialit.

Cestou na jih

Pozvolna jsme prošli přes „Svět zkamenělin“, abychom dorazili k Ptačím mokřadům. Mokřady jsou naprosto úchvatným pavilonem, jehož útrobami se může procházet a sledovat tak ptáky z blízka. Když už budete tady, nezapomeňte se podívat na Člunozobce. Tito pozoruhodní ptáci se zobákem ve tvaru člunu jsou doopravdy velice zvláštní. Ještě víc nás však dostala možnost sledovat šplhající muflony a kamzíky. A věřte tomu, že tento pohled vážně bere dech. Kolem orlosupů a magotů se dostanete k pavilonu kočkovitých šelem, kde za zmínku stojí obzvláště gepardi. Je úžasné, jak tyhle „kočky“ umí běhat. Pavilon Goril se nachází přímo za gepardy. Jde o velmi rušné místo, kde si o prostor u skla musíte vystát frontu. Nevím, možná i proto nás toto místo zrovna neuchvátilo. Víc na nás tedy zapůsobily kotulové. Kolem pavilonu želv se opět dostanete k lanovce, která vás vyveze zpět ke koním převalským. Pozor, ale jen do konce října!

Tam někde uprostřed

V prostřední části jsme tam konečně objevili naše vytoužené kasuáry, a také klokany, pštrosy a jiné okřídlené potvory. A cestou okolo ledních medvědů se dostanete zase na začátek Zoologické zahrady. Pozor však, i když jsme byli ušlapaní, tak nám ještě notný kus zahrady zbýval. Ale jak se říká, to nejlepší na konec. Naschvál jsme se okolo dvojzoborožců, lemurů, terária a pelikánům se dostanete k pavilonu Sečuán. Zde jsme se otočili a vydali jsme se přes vodní svět, opice, gaviály, tapíry a dravce až k tučňákům a k lachtanům. Nechat si je na konec byl výborný nápad, protože jsme si zde sedli, odpočívali, svačili a užívali si daného programu. No, zůstali jsme zde dobrou hodinu.

Cestou, necestou pražskou zoologickou zahradou

ZOO Praha Troja (3)

Cesta z Prahy

Po nákupu suvenýrů jsme se však nevydali jako většina návštěvníků zpět na autobus, ale okolo Trojského zámku jsme se vydali dolů na nábřeží Vltavy. Okolo Vltavy jsme obešli celý zámecký park, až jsme došli k lávce vedoucí na Císařský ostrov.  Touto lávkou jsme se dostali na ostrov na jehož druhé straně sídlí přístaviště, odkud jezdí pravidelné linky k Nemocnici Na Františku a Na Rašínovo nábřeží. Musím říct, že vám tuto plavbu rozhodně doporučuji, protože se jedná skutečně o ohromný zážitek.  Linky odtud jezdí každý den od 1. 6. do 31. 8. v 9., 10. a 17. hodin. 

Cestou, necestou pražskou zoologickou zahradou

Závěrečný výlet po Vltavě

Celodenní výlet jsme završili odjezdem posledního vlaku po sedmé hodině. Musím říct, že to byl vskutku náročný výlet, ať už to vezmu po finanční stránce, tak i po fyzické stránce. Rozhodně však stál za to a řadí se k těm nejlepším, které jsme absolvovali.

ZOO Praha Závěrečný výlet po Vltavě Klokani Výhled na Prahu

Mohlo by vás zajímat