ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Slovo rozkoš v každém člověku vzbudí ty nejnádhernější představy. Někdo je má spojené s dlouhým víkendovým vyspáváním, jiný třeba s grilovaným masíčkem a příjemným setkáním s přáteli, další určitě se vzájemnou lidskou blízkostí a slastnými doteky. Kdo ale vidí za rozkoší ještě něco docela jiného? Ten, kdo navštívil takzvané Východočeské moře – údolní nádrž Rozkoš u České Skalice poblíž Babiččina údolí.

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Vodní nárži u České Skalice se přezdívá Východočeské moře

Mám to štěstí, že se na tu nádhernou plochu, mj. osmou největší v naší zemi a první v našem kraji, mohu dívat z okna svého bytu. Jejích bezmála 1000 hektarů s průměrnou hloubkou 10 metrů budí přinejmenším úžas. A jak krásné pohledy na ni se otevírají z různých světových stran. Nemohu se dost vynadívat, když přijíždím od Náchoda a pozoruji zlaté odlesky její hladiny v zapadajícím slunci. Ačkoli pocházím z Plzeňského kraje, kde je také spousta překrásných zákoutí a kam se vždy budu ráda vracet, jsem pyšná, že nyní mohu patřit sem a mít poblíž toto magické místo. Často zajdu k jeho břehům, sednu si na velké kameny na břehu a tiše rozjímám. V létě pak s chutí skočím do chladné vody a v dálce pozoruji labutě. Nejednou mi takové okamžiky pomohly setřást chmury, s nimiž je mé současné působiště spojeno. To by však patřilo na jiné stránky…

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Jde o osmou největší plochu v České republice

Vodní dílo Rozkoš, vybudované na přelomu 60. a 70. let, není jen vodní plochou poskytující potěšení rybářům. Slouží jako autokemp s nadstandardním vybavením. Vedle tobogánu, dětského motokrosu, pouťových atrakcí a minigolfu zde najdete i obchod se základními potravinami, saunu a můžete navštívit i letní kino. Toto tábořiště pojme 3 500 osob, je zde totiž místo pro 800 stanů, 90 karavanů a desítky chatek. A co možná potěší nejvíc, je možnost návštěvy nesčetného množství okolních památek. Vedle zmiňovaného Babiččina údolí můžete navštívit zámek Náchod, Opočno, Nové Město nad Metují, Broumovsko s jeho klášterem a pískovcovými stěnami, Pekelské údolí, Českou Skalici coby místo školního docházení Barunky Panklové, pozdější Boženy Němcové atd.

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Obyvatel okolí vodní nádrže Rozkoš

Přehrada je zkrátka kouzelným útočištěm, kde zapomenete na šedou každodennost a naberete nové síly do svých povinnostmi nabitých pracovních dní. Určitě ji zařaďte mezi cíle svých dovolených.

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Zdejší vodní plocha je rájem pro rybáře

Výlet na údolní vodní nádrž Rozkoš

Západ slunce u České Skalice

Západ slunce u České Skalice Zdejší vodní plocha je rájem pro rybáře Obyvatel okolí vodní nádrže Rozkoš Vodní nádrž Rozkoš Vodní nádrž Rozkoš

Mohlo by vás zajímat