ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jarní procházka k úchvatným vodopádům v Babiččině údolí

Často slýchávám, že do Babiččina údolí by se měl alespoň jednou za život podívat každý Čech. Tak docela se s tím neztotožňuji, protože, přeci jenom, každému se líbí něco jiného. V každém případě ale mohu potvrdit, že Babiččino údolí je jedinečným místem, a i přesto, že je tak hojně navštěvované, vyskytují se zde místa, jejichž krása byla objevena relativně nedávno. Řeč je o vodopádech. Na první z nich narazíme už kousek za Starým bělidlem.

Jarní procházka k úchvatným vodopádům v Babiččině údolí

Babiččino údolí (1)

Jarní procházka k úchvatným vodopádům v Babiččině údolí

Babiččino údolí (2)

Co všechno vlastně zahrnuje Babiččino údolí? Většinu z vás určitě napadne právě Staré bělidlo, Viktorčin splav, mlýn nebo zámek Ratibořice. Celková rozloha Babiččina údolí je však víc jak 330 ha, což možná málokdo z vás tuší. Tato národní přírodní památka se táhne podél řeky Úpy, Ratibořice, Českou Skalici až po Slatinský mlýn a Havlovice.

Jarní procházka k úchvatným vodopádům v Babiččině údolí

Zámek Ratibořice v zimě (1)

Jarní procházka k úchvatným vodopádům v Babiččině údolí

Zámek Ratibořice v zimě (2)

Po všech zajímavých místech Babiččina údolí vás provede místní naučná stezka.

Vodopády, jejichž krása byla objevena teprve nedávno

Přestože jsou mimořádně krásné, na turistické mapy byly zakresleny relativně nedávno a celá řada turistů, směřujících do Babiččina údolí, o nich nemá zdání. Během většiny roku je jejich průtok poměrně malý a najdete je na menších bočních přítocích Úpy. Kdy je tedy navštívit, abyste z jejich krásy viděli co nejdříve? Ideální doba bývá právě na jaře, kdy taje sníh a průtok vody zesílí.

Vodopádů je v Babiččině údolí celkem 5 a pokud je všechny budete chtít vidět, zabere vám to celý den a projdete tím většinu Babiččina údolí. Nejvhodnější je trasu obejít pěšky, ale dá se projet i na kole. Jen je třeba připravit se na to, že se s kolem nedostanete všude.

Plán trasy

Česká Skalice - Ratibořice - Staré bělidlo - Červený most (cesta ke Zlámaným vodopádům vede k Rýzmburskému altánu) - Slatinský mlýn - Červená Hora - Žebrácký vodopád -  Mstětín - od lávky pod Boušínem vede cesta ke Stolinským vodopádům - rozcestí U Bathildina stolku odkud dojdete odbočkou ke Končinskému vodopádu - Červený Kostelec

Trasa je značena červenou turistickou značkou, táhne se podél řeky a její celková délka je přibližně 25 km.

Pramen Hanička

K prvnímu vodopádu dojdete asi po půl kilometru od dřevěné lávky přes Úpu. Pramenitá voda spadá přes kaskády vysoké asi 2 metry a vějířovitě se roztéká. Pokud jste někdy byli na Balkáně nebo v Karpatech, možná jste tam spatřili vodopád stejného typu, protože ten první z Babiččina údolí je typický spíš právě pro tuto oblast. Říká se mu zde pramen Hanička (někdy také pramen Jakuba Míly).

Zlámané vodopády

Zlámané vodopády najdete pak asi 750 metrů odtud na protilehlém břehu řeky, pokud byste šli vzdušnou čarou rovnou k nim. Protože to samozřejmě nejde, počítejte s delší cestou, přibližně 1,5 km dlouhou, zato však schůdnou.

Vodopád je vidět už z dálky a vypadá skutečně jako by byl rozlámaný. Pokud budete mít štěstí a vydáte se sem bude-li průtok silný, budete svědky vskutku působivé podívané. Hučící voda přepadá přes široké koryto a mizí dole pod balvany.

Žebrácká rokle

Od Zlámaných vodopádů k Žebrácké rokli vede delší cesta, která je od Červeného mostu dlouhá asi 4 km. Z vesnice Červená Hora se stejnojmenným hradem je to asi půl kilometru po modře značené turistické stezce, která vás dovede až k hlubině Žebrácká rokle, která působí až děsivě.

Eroze zde stále působí, což lze dobře pozorovat na odpadajících mohutných balvanech a rozpadajícím se svahu. Převis vodopádu je asi 4 metry vysoký.

Stolinské vodopády

Od vodopádů Žebrácká rokle se pak vydejte na Mstětín k lávce pod Boušínem, kde se nachází další půvabné kaskády. Vodopády zde mají trochu jiný charakter než ty předchozí. Vytvořily se na permských vrstvách a působí trochu jako skluzavky vysoké 1 až 2 metry. Voda zde mívá nafialovělou barvu.

Končinský vodopád

Od Stolinských vodopádů vás dál už nepovede žádné turistické značení. Končinský vodopád však najdete poměrně snadno na protějším břehu řeky Úpy. Chvíli vás tím směrem povede zelená turistická značka, ovšem ta v jednom místě nechává za sebou les a dál už pak vede náhorní plání. Právě v těchto místech musíte odbočit směrem doleva do lesa a menšího údolí, odkud už uvidíte Končinský vodopád.

Kam se pak vydat dál? Po poměrně náročné procházce se vydejte do Havlovic. Dál už Babiččino údolí nepokračuje.

TIP: Začátek trasy je v České Skalici, odkud se můžete autem dostat až k Babiččině údolí, kde je možné zaparkovat.

Babiččino údolí Babiččino údolí Zámek Ratibořice Zámek Ratibořice v zimě

Mohlo by vás zajímat