ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Čtyři významné hrady za jeden den a procházka podél toku Oslavy

Projít pěšky za jeden den trasu, na níž poznáte hned 4 hrady se vám může na první pohled zdát trochu náročné. O náročnější túru se rozhodně jedná, nicméně odměněni budete krásným prostředím západní Moravy s malebným údolím řeky Oslavy. Připravte se na členitý terén, horší podmínky pro chůzi na neupravených cestách a dokonce i na brodění se řekou. Které hrady na trase poznáte?

• hrad Ketkovice
• hrad Kraví hora
• hrad Lamberk
• hrad Sedlec

Ketkovice, nejnavštěvovanější hrad nad Oslavou

Jako první na trase je hrad Ketkovice, který je u toku řeky Oslavy nejnavštěvovanějším hradem. Paradoxně se z něj zachovalo vůbec nejméně ze všech okolních hradů. Proč je přesto turisty tolik vyhledávaný? Především kvůli krásné přírodě a malebnému okolí, které hrad obklopuje. Kaňonovitá údolí Oslavy zde svírají skalní rozeklaný hřeben, což působí až pohádkově krásně!

Ke Ketkováku, jak se hradu hovorově říká, se nejsnadněji dostanete přímo z obce Ketkovice nebo ze Senorad. V obou případech vedou k hradu turisticky značené stezky.

Hrad byl založen někdy v prví polovině 14. století, ovšem za 100 let už je v historických pramenech zmiňován jako ruina. Původní název hradu byl pravděpodobně Levnov. Do dnešní doby se toho z hradu skutečně moc nedochovalo. V podstatě především ohradní zeď a tři mohutné opěrné pilíře.

Náročnější výšlap ke Kraví hoře

Kraví hora, vrcholek nápadně se vypínající do nadmořské výšky 379 metrů, je od Ketkovického hradu vzdušnou čarou vzdálen asi necelý kilometr. Tímto způsobem ale na Kraví horu samozřejmě nedojdete a jediná schůdná cesta je značená červenou turistickou značkou. Ta vás ke Kraví hoře dovede přibližně po hodině chůze.

Cesta je poměrně hodně náročná. Klesá až ke Ketkovickému mlýnu a pod Levnov, aby krátce na to prudce začala stoupat k Senoradskému mlýnu. Má charakter úzké pěšiny zaryté do skalního srázu v poměrně velké výšce nad řekou. Každé sklouznutí se může stát osudným, a tak je třeba jít pomalu a opatrně. Bezpečnějším úsekem vás povede žlutá turistická značka.

Romantický pochod k Lamberku

Přibližně po osmi kilometrech vás malebná cesta od Kraví hory dovede až k Lamberku. Vede k němu červeně značená turistická stezka, ze které je pak třeba odbočit k hradu. Ani z Lamberku se toho do současné doby mnoho nedochovalo, nicméně je vystavěn na romantickém místě protáhlé šíje, kterou ze tří stran obklopuje řeka. V jednom místě spadají vysoké skály takřka kolmo do vodní hladiny.

Přes řeku na hrad Sedlec

Poslední zřícenina, na kterou se na naší náročné trase vydáme, je Sedlecký hrad. Ani on nevybočuje z předchozí řady a mnoho se z něj nedochovalo. Bohužel to platí i o historických pramenech, které jeho vznik vůbec nestačily zachytit. Jedna z mála zpráv o něm je datována k 16. století a hovoří o něm jako o zpustlém hradu.

K Sedleckému hradu se váže legenda o třech křížích, které zde spatříte. Jsou sice novější, z roku 2003, ale legenda je mnohem starší. Váže se k poslednímu majiteli hradu, který zde údajně před svým odjezdem ukryl ženu a dvě dcery. Když se však na hrad vrátil, byly mrtvé. Tři kříže na hradě vždy stávaly jako připomínka této nešťastné události.

Od Lamberku je Sedlecký hrad vzdálený asi 300 metrů a v létě se k němu můžete dostat tak, že přebrodíte řeku a vyšplháte po protilehlém skalním ostrohu. Tato cesta je náročnější, zato dobrodružná a rychlá: zabere maximálně půl hodiny.

Pokud se řekou brodit odmítáte, museli byste přes silniční most, který je odtud víc jak 5 km, a pak dalších 7 km po břehu k hradu. Tahle cesta vám zabere asi tak 3 hodiny chůze.

Plán trasy

Celou trasu je nejjednodušší projít pěšky. Autem je to také možné, ale vracet se pak zpátky k němu je poměrně zdlouhavé. K jednotlivým cílům se dá jet také vlakem, ale zde je zase nevýhoda, že od zastávek je k hradům vždy poměrně dlouhá cesta.

  • z obce Rapotice od železniční zastávky do obce Ketkovice
  • z Ketkovického hradu na Kraví horu
  • z Kraví hory na Lamberk
  • z Lamberka na Sedlecký hrad
  • ze Sedleckého hradu do Náměšti nad Oslavou
     

Celková délka trasy: 26 km

Mohlo by vás zajímat