ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Od Mírova po Svojanov

Hrad Mírov se proslavil především díky snad nejznámějšímu vězni České republiky – Jiřímu Kájínkovi. I díky tomu, že se z jednoho z nejstarších moravských hradů stala jedna z nejstarších věznic, není Mírov turisticky příliš zajímavé místo. Přitom krásná příroda Jeseníků má návštěvníkům co nabízet, v prvé řadě fakt, že je tady údajně nejčistší vzduch v České republice. Mohu to potvrdit, dýchá se tady opravdu skvěle.

Přiznám se, že když mí přátelé navrhli, abychom si na silvestr vyjeli do Svojanova, který je právě poblíž slavného Mírova, nebyl jsem z nápadu příliš nadšený. Moje obavy, ovšem jak se ukázalo, byly chabé a z bohem málem zapomenutého kraje s neblaze proslulou věznicí jsem měl nakonec hezký zážitek a ještě se dodnes můžu chlubit, že jsem Mírov viděl. Samotné okolí totiž nějak umocňuje fakt, že tady prožily svůj tragický osud desítky vězňů za stovky let. Krajina působí při tomto pomyšlení tak nějak magicky. Tato věznice je vůbec zajímavá. Už v roce 1761 tady vznikla první káznice a svůj trest si tady odpykali i vězňové gestapa a za dob komunismu dokonce Českoslovenští letci.

Od Mírova po Svojanov

Přesto všechno je v okolí Mírova takřka ideální vyjížďka na kole nebo v zimě na běžkách, terén je totiž nenáročný a pro začínající běžkaře úplně dokonalý. Možnosti tras jsou úplně otevřené, naplánovat si můžete trasu doslova odnikud nikam nebo odněkud kamkoliv. Osobně bych však doporučil trasu z malé vesničky Borušov do Svojanova nebo z Mírova do Borušova. Náročnější turisté ovšem nemůžou doufat v plnou vybavenost služeb. To však možná motivace, proč právě tady zajet. V místních vesnicích se totiž doslova zastavil čas a troufám si říct, že dát si horký grog v hostinci za sedm korun je samo o sobě skvělý zážitek.

Od Mírova po Svojanov

Místní část obce Borušov – tedy zmiňovaný Svojanov ovšem nabízí vcelku dobré zázemí pro letní (nebo také zimní) nenáročnou dovolenou, přesněji je to rekreační areál Motýlek.  V tomto areálu je postaveno několik stylových dřevěných chat a navíc – s krbem, což musí ocenit každý romantik. Dost mě při prvním vstupu překvapilo i to, že v krbu bylo příjemně zatopeno a na stole ležela láhev bílého vína, kéž by všechny ubytovací zařízení měly podobné návyky.
Ze Svojanova vede opravdu kvalitní turistická cesta, jde vidět, že auta tady toho moc nenajezdí, protože cesta je opravdu dobře udržovaná a po každých několika kilometrech je u cesty postaveno dřevěné odpočívadlo s informační cedulí a mapou, to bych ocenil úplně nejvíc.

Pokud tedy máte chuť strávit příjemnou silvestrovskou noc v dřevěnici s velkým krbem, můžu Svojanov jenom doporučit. Případnou silvestrovskou kocovinu můžete skvěle vyléčit malou procházkou po okolí. Myslím, že to, se opravdu vyplatí. Osobně se tady v létě vypravím znovu, chci se totiž po Svojanově projet na koni.

Od Mírova po SvojanovTak takto vypadá interiér dřevěnice ve Svojanově:)

Mohlo by vás zajímat