ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Po stopách Hagenova zvonu – Malá, Velká Amerika

Pokud máte stejné závratě z výšek jako já, můžete se pokusit je překonat skvělým trekem k Malé a Velké Americe, co by celosvětovou chloubou středních Čech. Ani nevím, jak už to tenkrát celé začalo, ale měl jsem náladu nebo spíše chuť navštívit něco výjimečného. Jako vždy jsem to spojil s trekem v přírodě. Tentokrát jde o panenskou oblast kousek od Karlštejna.

Po stopách Hagenova zvonu – Malá, Velká Amerika

Zatopené důlní šachty obchází nejedna legenda, které tiše dosedla na tuto lokalitu. Určitě jste slyšeli o Hagenovu zvonu, na který když se třikrát zazvoní se zvoláním jména Hagen, tak se vám stane neštěstí. Dle odvážnější tradice se prý nikdy nedostanete ze štoly živí. Pro všechny nadšence mám špatnou zprávu. Důlní šachty jsou otevírány jen na malou chvíli v roce a to ještě za doprovodu průvodce dobrovolníka. Jinak jde o neprodyšně uzavřený prostor. Místní však znají lesní vstupy do štol, které jsou však nebezpečné. Já jsem až tak odvážný nebyl a raději jsem se po těchto otvorech nepídil a spíše si užíval přírodní scenérie.
Nejznámější cestou, po které jsem se vydal i já se svou rodinou, začíná od samotného Karlštejna. Skvělá dostupnost vlakem. Na podruhé jsem vyzkoušel i cestu skrze les, která uhýbá z hlavní silnice ihned vlevo a to ze samého počátku. Na tuto trasu jsem přišel zcela náhodou, jelikož mně ji poradila jedna starousedlice, že jde o zkratku, ovšem ne snadnou. Ihned si užívám první stoupání k památnému stromu. Pamatuji se, jak jsem se ihned posadil netušíc, že šlo o pouhý začátek. Další stoupání přišlo hned záhy na to. Vraťme se však k původní modré.

Po stopách Hagenova zvonu – Malá, Velká Amerika

Ta mé nohy zavedla přímo do vesnice Mořina, kde se nabízí možnost občerstvení v podobě restaurace. Pro pivní patrioty doporučuji hospůdku u fotbalového hřiště. Je sice asi 400 metrů od modré, ale tamní točená malinovka za to zkrátka stála. Z vesnice jsem se se svou rodinou vydal po žluté. Ta nás po několika minutách rychlejší chůze přivedla k první nádherné vyhlídce. V případě, že vás zajímá vstup do samotného lomu jako tenkrát mne, stačí se vrátit nazpět od této vyhlídky, asi 100 metrů směrem k Mořině a vydat se lesní cestou, která vede k železným vratům a tunelu.
Musím říct, že mne osobně se líbí více Mexiko, které se nachází hned za Velkou Amerikou. Typický je i pomník symbolizující utrpení vězňů, neodpustil jsem si pohled skrze mříž, tak jako onehdy vězni zde pracující.

Po stopách Hagenova zvonu – Malá, Velká Amerika Po stopách Hagenova zvonu – Malá, Velká Amerika

Mohlo by vás zajímat