ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Podnikatel s ušlechtilou duší

Není nic krásnějšího než toulky letní slunnou krajinou plnou zeleně, zpěvu ptáků, zurčícího potůčku a ševelení stromů. A když při těchto procházkách narazíte na nádhernou stavbu, jež dokonale zapadá do krajiny a na první pohled působí upraveně a udržovaně, už si nelze přát více.

Jednu z takových krás můžete spatřit na konci Tereziina (Terčina) údolí v blízkosti Nových Hradů na Českobudějovicku. Toto údolí bylo vyhlášeno Národní přírodní památkou v roce 1992 a jeho rozloha činí téměř 140 ha. A protože se první úpravy volné krajiny uskutečnily již za Terezie Buquoyové ve druhé polovině 18. století, nese toto místo její jméno. Mimo několik drobných staveb (např. Václavových lázní) je zde k vidění i umělý vodopád, jenž z údolíčka činí velmi přitažlivý kout.

Nás ale zajímá především tvrz (někdy se mluví i o panském hradu) Cuknštejn. Jeho historie započala již ve 14. století a velkého významu dosáhla za pánů z Michnic, již zde panovali až do poloviny 16. století. Přínosnými vlastníky se stali též Buquoyové; ti se začali starat ve větší míře o okolní zvelebení hrádku, mj. o výše zmíněné údolí. Sídlo začalo chátrat hlavně v době poválečné, za totality, a od zkázy jej zachránilo, že bylo občas využíváno jako místo rekreace „vyšších vrstev“. Ti zde však nedbali příliš o vnitřní zařízení, takže mnoho částí nábytku a jiných uměleckých předmětů bylo nenávratně poškozeno.

Podnikatel s ušlechtilou duší

Co nás však potěšilo, bylo zjištění, že mezi námi ještě žijí nadšení lidé. Lidé, kteří se neženou za rychlým zbohatnutím, ale jde jim především o stavbu samotnou. Takovou rodinou je rodina pražského podnikatele Tomáše Peka, jež se vyzná v restaurování starých děl a snaží se o uvedení sídla do původního stavu. Noví majitelé (od roku 2000) dělají vše, aby usedlost působila co nejvěrněji. Shánějí třeba stará prkna na podlahy, objíždějí všemožná místa, kde by našli cokoli zapadající do jejich představy o staré patině. Již dnes se občas koná na nádvoří slavnost v duchu středověku, ale stavba jako taková ještě zpřístupněná není. Vše je ale jistě už jen otázkou času.

Podívejte se i vy do malebné části jižních Čech a přesvědčte se o našich slovech na vlastní oči.

Tvrz Cuknštejn

Mohlo by vás zajímat