ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Toulky Boreckými skalami

Musím říct, že Borecké skály jsme našli vlastně zcela náhodně. V Rovensku pod Troskami jsme trávili svou dovolenou. Při obhlídce trasy, kudy se nejlépe půjde na Trosky, se na námi nečekaném místě objevilo skalní město.

Cesta do skal

Borecké skály jsme našli na pravé straně výjezdové cesty z Rovenska směr na Turnov. A možná vás to překvapí, ale vede do nich upravená a udržovaná komunikace, která slouží jak pěším turistům, tak i cyklistům.

Z Rovenska pod Troskami je to na kraj Boreckých skal, co by jeden kamenem dohodil, tedy asi jeden kilometr po modré turistické značce. Cestu charakterizuje mírné stoupání, to však ustane ihned, jakmile se dostanete na hřeben těchto skal.  Z náměstí do Boreckých skal jdete po ulici Čechova, potom po Husově ulici, přejdete most a pokračujete Riegrovou ulicí na ulici Boroví. Když projdete okolo vilové osady s celkem luxusními domy, dostanete se na polní stezku, jež vás dovede na začátek borového lesa, který ve svém nitru skrývá Borecké skály. Až půjdete přes pole, vnímejte okolí, pole krásně šumí, můžete zde vidět lesní zvěř, i dravé ptáky, bažanty a tetřevy.

Toulky Boreckými skalami

Výhled na hrad Trosky se zde nabízí prakticky odevšad

Ve skalách

Skály možná jsou malé svou rozlohou, ale ohromné svou krásou a prožitky, skýtají. Po vstupu vás obklopí borový les a nádherné výhledy směrované na pravou stranu (pakliže jdete z Rovenska pod Troskami). Kamkoliv se tu hnete, vidíte Trosky. Říká se, že právě odtud je výhled na ně nejhezčí. Vrcholu Boreckých skal dosáhnete velmi záhy, nachází se celkem ze začátku vstupu do tohoto skalního města. Nejvyšší bod Boreckých skal je Bor s výškou 360 metrů nad mořem. Nejvíce rušná tu však je Čechova vyhlídka, kam jsme dorazili posléze. Výhled odtud doopravdy nemá chybu a vůbec se nedivím, že to tu autor Broučkiády měl tak rád. Na vyhlídce naleznete informační tabuli, rozcestník i romantické lavičky, na něž můžete usednout a kochat se krásným pohledem na Trosky. Nezapomeňte se, když už tedy budete na Čechově vyhlídce, otočit a podívat se na skalní zajímavosti na druhé straně hřebenu. Uvidíte zde velice zajímavě vytvarovanou pískovcovou skálu, které se říká Želva. Nutno říct, že právem, protože vskutku jako želva vypadá. Také musím konstatovat, že i když se nám zpočátku zdála zcela nedostupná, dcerka nám raz dva ukázala, že tomu tak není. Nahoře byla rychleji, než by člověk stačil lusknout.

Toulky Boreckými skalami

Borecké skály z blízka, zde "Želva"

Cesta do Borku pod Troskami

Když budete pokračovat dál po modré, máte možnost spatřit ještě další zajímavé skalní útvary. Velice pěkně vypadá třeba Borecká brána a také Kniha. Po překonání vrcholu Bor Borecké skály směrem k Borku pozvolna klesají. Nakonec z nich vyjdete poblíž vlakového nádraží v Borku pod Troskami a je jen na vás, kam se dál vydáte. Velmi často se tudy jde na Trosky, ale také na Hrubou Skálu anebo do Turnova.

Borecké skály Hrad Trosky

Mohlo by vás zajímat