ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Není Pařez, jako pařez

Nemusím vám snad říkat, že Prachovské skály neprojdete za jeden den. V dané oblasti je toho tolik, že vám na prozkoumání nebude stačit ani týden. Vím, co mluvím, už jsme tam byli několikrát a stále je co objevovat. Až obejdete ty hlavní trasy, doporučuji vám udělat si takový malý okružní výlet na skalní hrad Pařez. Tento výlet je nenáročný a ideální je proto i pro malé děti.

Ve skutečnosti na Pařez existuje hned několik cest, záleží, z které strany sem míříte. K hradu je dokonce možné dojet i přímo autem. Okolo hradu vede dokonce i cyklostezka. My však zcela záměrně zvolili relativně jednoduchou a nenáročnou cestu, i když ono se to nezdá, ale nakonec byla celkem dlouhá :-).

Cesta na Pařez

Od vstupu do Prachovských skal jsme dále pokračovali po silnici rovně až k turistické chatě. Okolo turistické chaty jsme se pak vydali k původnímu koupališti U Pelíška a tam zahnuli u totemu na červeně značenou turistickou stezku. Tato stezka dále vedla lesem údolím okolo potůčku napájejícím koupaliště Pelíšek a skalami, které nejsou turisty tolik obletované, ale rozhodně jsou velice zajímavé. Všimněte si, že vlevo máte další cestu, jde o původní trasu, která vedla do nádherného (ale uzavřeného) Javorového dolu, kde rostou stoleté javory a mnoho vzácných květin. Poblíž Javorového dolu se nachází Lepařova vyhlídka, ale i ta je bohužel nepřístupná. Červená stezka pozvolna stoupá a vy se putováním okolo skal dostanete k rozcestí, kde se střetává se zelenou turistickou značkou. Na tu však prozatím zapomeňte a stále pokračujte po červené.  Chůze je pohodlná, vede po široké cestě a po dosažení vrcholů vás povede zase směrem dolů. Po cca 500 metrech odbočte vpravo na lesní pěšinu, která vás nakonec přivede až na rozcestí pod hradem Pařez.

Není Pařez, jako pařez

Cesta na Pařez není nijak složitá a zvládnou ji i rodiny s malými dětmi

Skalní hrad Pařez

Skalní hrad Pařez se tyčí nad stejnojmenným rybníkem s výhledem na Pařezovou Lhotu. Původní název hradu však byla Husí nůžka. Dnes to jsou jen hrubé rozvaliny, které však skýtají pěkný výhled do okolí. Do hradu se vstupovalo jakousi prasklinou, kudy se dostanete do třech vytesaných místností ve skále.  Na vrcholu skály se pak nacházel palác a dodnes tu zůstaly pozůstatky čtverhranné věže.

Není Pařez, jako pařez

Interiéry skalního hradu

Cesta zpět do Prachova

Z hradu Pařez se potom můžete vydat dál do Libuně, do Pařezové Lhoty anebo ještě dále do Českého ráje. My jsme se však potřebovali vrátit do výchozího bodu, tedy zpět do Prachova. Zpět jsme však nechtěli jít stejnou cestou.  A právě proto nás napadlo, že se na prvním rozcestí tentokráte vydáme po zelené. Tato trasa nás vedla okolo Starého hrádku, přes Skautskou vyhlídku a Seifertovu vyhlídku (která se tyčila po pravé straně nad námi) až jsme nakonec došli k Parkhotelu Skalní město, kde jsme na okamžik odskočili na žlutě značenou stezku, ale jen proto, abychom si zazvonili na zvon malé prý zapomenuté Zvoničky na Kozích hřbetech. Kdybychom se tu vydali dál po žluté,  stezka by nás zavedla zpět na Skautskou a Seifertovu vyhlídku. Je škoda, že je celkem turisty zapomenutá, protože nám se tu velmi líbilo.  Pak jsme se vrátili zpět před Parkhotel – Skalní město a vydali jsme se po žluté opačným směrem k Lepařovu památníku, který je věnován jednomu ze zakladatelů turistiky v Prachovských skalách.  Pak už to šlo rychle, po silnici dojdete velmi snadno a rychle na úplný začátek vstupu do skal, kde také naleznete i autobusovou zastávku. V případě, že jste původně autem dojeli až k turistické chatě, vydejte se od rozcestí Parkhotelu Skalní město doleva a pokračujte rovně po silnici.

Není Pařez, jako pařez

Pokud zvolíte naši trasu, vystřídáte červenou, žlutou i zelenou turistickou stezku

Můj Tip nejen pro tento výlet:

Při návštěvě Prachovských skal vám doporučuji u vstupu do skal koupit si malou mapku Prachovských skal, kde naleznete nejen všechny turistické trasy, ale i pojmenování jednotlivých skal a vyhlídek, a to dokonce i na těch méně známých a méně rušných turistických trasách.

Mohlo by vás zajímat