ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet za strážcem Sázavy – hrad Šternberk

Určitě nechci upřednostňovat treky ve středočeském kraji. Celá naše slovanská země je doslova protkána mnohými, neméně zajímavými cestami, lesními pěšinami nebo zapomenutými stezkami vedoucí k hradům a dalším místům. Již několikrát jsem se ze svého skromného obydlí vydal prozkouat tyto končiny, abych vás mohl informovat o tom, kudy a kde je to nejlepší z pohledu bohaté přírodní scenérie a panenského klidu. Tentokrát přijměte mé pozvání k prozkoumání českého hradu Šternberk, o kterém se říká, že střeží Sázavu.

Výlet za strážcem Sázavy – hrad Šternberk

Hrad stojí ve Vlašimsku na vyvýšeném skalním masivu. Pokud vás prohlídky hradů alespoň trochu zajímají, budete v tomto případě určitě mile překvapeni. Mimo to na vás zde čeká překrásná krajina, která přímo vybízí k procházce. I přesto, že se tentokrát nejedná o tolik oblíbený okruhový trek, má tato výprava velice elegantní řešení, jak se opětovně dostat k zaparkovanému kočáru. Ponechte svůj automobil ve Šternberku a nakonec si pro něj můžete dojet vlakem. Těch pět zastávek, jež netrvaly déle, než 15 minut bylo příjemným zpestřením celého výletu. Dokonce zde vlaky jezdí celkem v pravidelných intervalech o víkendu.

V případě, že chcete ušetřit za parkování ve Šternberku, obraťte trasu a zajeďte až do Kácova. Vlakem se pak můžete vrátit po prohlídce hradu. Nutno podotknout, že Šternberk se snaží s turistického ruchu vykřesat co nejvíce, takže je poplatek nestandardně vysoký. Já osobně jsem zvolil úspornější variantu a zastavil až v Kácově. Odtud jsem se napojil na červené turistické značení, které mne přivítalo příjemnou lesní lokalitou. Mám opravdu rád tyto lesní pěšinky, které se vinnou podél řek, šumících kopců a prozpěvující fauny. Řeka Sázava je v každém ročním období překrásným středočeským monumentem, který stojí za to navštívit a to nejen ji. Cesta je velmi snadná a nepotřebuje většího rozboru. Červené značení je zachovalé a dle mého názoru i pravidelně obnovované.

Výlet za strážcem Sázavy – hrad Šternberk

Tento trek doporučuji i rodinám s dětmi. Trasa není delší než 15 kilometrů, takže ji hravě za 4 hodinky normální chůze zvládnete. Musím vás ale předem připravit, že jakmile vyrazíte z Kácova nebo Šternberku, tak po celou dobu nikoho nepotkáte, tedy ve smyslu občerstvení či restauračního zařízení. Vybavte se proto řádnou svačinkou a lahví vody. Tento trek se musí zhltnout jedním dechem. Před samotným výletem si raději zkontrolujte otevírací dobu hradu a podle toho přizpůsobte start výletu. Jde o fyzicky středně náročnou trasu s mírným stoupáním a klesáním podél toku Sázavy.

Hrad Šternberk - nádvoří Výlet za strážcem Sázavy – hrad Šternberk

Mohlo by vás zajímat