ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov

Možná si říkáte, proč jet do Karviné na výlet, vždyť je to přece měsíční krajina, nebezpečné sociální prostředí a celkem nevzhledné město. Inu ano, to nejhezčí, co původně v Karviné bylo, již dávno skončilo pod zemí, přesto se tu však stále nějaké unikátnosti najdou. Většinu z nich přitom naleznete v centru města, poblíž autobusových zastávek.

V době svých středoškolských studií jsem do Karviné dojížděla čtyři roky každý den. V té době jsem byla ráda, když jsem tohle město opouštěla. Dnes se do Karviné ráda navracím, protože náměstí, zámek i park byly zrekonstruovány, a tak je na co se koukat i odpočívat.

Jak se dostat do Karviné?

Do Karviné se celkem pohodlně dostanete vlakem i autobusem. Ze směru od Ostravy, Orlové, Těšína i Havířova sem přijíždí v krátkých intervalech autobusy. Stačí, když vystoupíte ve středu města, u Prioru.

Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov      Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov

Cesta za památkami

Po vystoupení z autobusu projděte okolo obchodního domu a vydejte se dál rovně na Fryštátské náměstí. Na náměstí naleznete velice zajímavou litinovou kašnu, která v roce 1900 nahradila kamennou vodní nádrž z roku 1793. V pravém horním rohu náměstí pak naleznete stylový empírový zámek a kostel Povýšení sv. Kříže.

Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov

Fryštátský zámek

Fryštátský zámek je naprostou perlou svého druhu nejen pro tento kraj, ale pro celou republiku. Takovou krásu byste v tomhle kraji rozhodně nečekali. Součástí zdejšího zámku je i expozice obrazů z Národní galerie Praha. Uvnitř zámku jsou dvě expozice, jedna seznamuje se šlechtickým životem a ta druhá s měšťanským. Na zámku naleznete také jednu z nejvýznamnějších českých knihoven a výjimečnou sbírku ručně pletených koberců. Za zmínku stojí i barokní rytiny s loveckými motivy, vídeňský a míšeňský porcelán. Po prohlídce zámku, kdy jeden okruh trvá cca 55 minut, vám doporučuji vydat se procházkou přes zámecký park do nedalekých Lázní Darkov.

Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov

Zámecký park

Zámecký park naleznete na jižní straně zámku Fryštát a má rozlohu 36 hektarů. Byl založen okolo roku 1804 a je vytvořen v anglickém stylu. Do parku se dostanete hned z náměstí, když projdete pod kamenným zastřešeným koridorem, jenž spojuje kostel se zámkem. Průchodem se rázem octnete jakoby ve zcela jiném světě. Na pravé straně naleznete letní kino, napravo od kina se pak nachází dětské hřiště, které je vytvořené ve stylu staroslovanského sídliště. Věřte, dětem se tu bude líbit. Z hřiště hřiště se vydejte ještě více na jih k nově vybudované Loděnici.  V Loděnici si můžete půjčit lodičku, či šlapadlo, nebo jen tak sedět na břehu a krmit labutě.

V parku naleznete mnoho vzácných stromů, rostlin, památných stromů, aleje a zajímavých architektonických staveb. V parku naleznete např. hrobku rodu Larich-Mönnich, restauraci Modrý pavilon, nově zrekonstruovaný Larischův altán, malou pěknou fontánu s delfíny a dokonce i zámeckou oboru. Podél řeky Olše, kde je plno rybářů, se příjemnou procházkou pod korunami stromů dostanete až do Darkovských Lázní.

Lázně Darkov

Lázně Darkov jsou umístěny v poklidném březovém háji a skládají se z několika lázeňských budov. Můžete si zde sednout na některou z laviček, sednout si do zdejší cukrárny anebo si vychutnat některou z nabízených procedur.

Zámek Fryštát Karviná a lázně Darkov

Naše toulky po Karviné jsme ukončili u Darkovského mostu, čili Mostu Sokolovských hrdinů. Bylo pozdě odpoledne a už jsme byli značně uchození. Pro cestu zpět jsme proto zvolili městskou hromadnou autobus a následně tu meziměstskou.

 

Fryštátský zámek Radnice Frynštát Masarykovo náměstí Lázně Darkov Kostel Povýšení sv. Kříže

Mohlo by vás zajímat