ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

V Brně už bydlím asi tak šest let a musím přiznat, že mi trochu trvalo, než jsem si tady zvykla. Předtím jsem do moravské metropole vlastně vůbec nezavítala a v mých představách se Brno podobalo Praze: množství památek a genius loci, působivé panorama historického jádra a křivolaké uličky proplétající se centrem. Poznání bylo od představ hodně odlišné a řeknu na rovinu, že je v Brně jen málo míst, která mě uchvátila natolik, abych je mohla srovnat třeba se Starým Městem pražským.

Pokud za mnou do Brna přijede nějaká návštěva, která by ve městě chtěla vidět to nejzajímavější, zvolím trasu samozřejmě podle toho, kolik na procházku máme času. Obvykle je ale mým oblíbeným místem Petrov.

Petrov, brněnská dominanta

Krásný příchod ke katedrále Petra a Pavla je například z Denisových sadů, které jsou pěkně upravené, kde se občas scházívali studenti a někdy se tu dokonce tančí salsa. Cestou k Denisovým sadům i přímo na vrcholku pod Petrovem najdete řadu vyhlídkových míst, ovšem musím říct, že vyhlídka není nijak zvlášť vábná. Vidět je především hlavní nádraží a moderní stavby Brna.

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Historie katedrály Petra a Pavla v Brně sahá až do 12. století

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Katedrála s.v Petra a Pavla - dominanta jihomoravské metropole

Moc hezky působí uličky přímo u Petrova, které jsou často liduprázdné.

TIP na posezení v kavárně: L´Eau Vive

Restaurace L´Eau Vive se nachází na cestě ze Zelného trhu k Petrovu po levé straně. Venkovní posezení je na udržované zahradě přímo pod katedrálou sv. Petra a Pavla a obsluhovat vás zde budou přímo jeptišky (misionářky nejčastěji z Francie). Některé příliš nerozumí česky, ale všechny jsou moc milé a vstřícné. S podobnou ochotou a přívětivým jednáním se člověk setká snad jen v málokteré restauraci, a proto toto místo všem moc ráda doporučuji. Vaří se zde francouzská kuchyně, pečou vynikající dorty, káva je zde také skvělá a prostředí úchvatné.

Přes Zelný trh do města a do Lužánek

Zatím se stále ještě držíme v centru, tedy v nejnavštěvovanější části Brna, takže je na čase, abychom se začali věnovat tématu tohoto článku - méně navštěvovaným místům moravské metropole. Přestože je od Náměstí Míru vzdálen asi tak 30 - 40 minut pěšky, na Špilberk dnes nepůjdeme a vydáme se směrem k Moravskému náměstí kolem kostela sv. Jakuba. Odtud po pár stech metrech rovně dojdete do parku Lužánky, ve kterém vás určitě překvapí jeho rozloha a především spousta zeleně. Dolní částí parku protéká potůček Ponávka, vlévající se do menšího rybníčku, ve kterém uvidíte plavat zlaté rybky. Během posledních let prošlo okolí rybníčku i potoka rekonstrukcí a myslím, že určitě zdařilou. Vede přes něj řada lávek a mostků, které působí velmi romanticky.

 

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Gotický kostel sv. Jakuba z počátku 13. století

Půjdete-li stále dál parkem ve směru od centra, dojdete na velké dětské hřiště se "silnicemi" a prolézačkami pro prťata, pískovištěm i houpačkami.

Červený kopec

Červený kopec je místem, které dokáže překvapit snad každého. Jedná se o vilovou čtvrť s klidnými a čistými ulicemi a na kopci krásným výhledem na město a především na Kamennou čtvrť nebo také Kamennou kolonii (Kamenku), která vyrostla v opuštěném lomu během 20. a 30. let. Plocha je srovnatelná s fotbalovým hřištěm, ale zajímavé je, že na ni byla vstavěna vesnička s ulicemi úzkými tak, že jimi neprojede auto. Domky vypadají roztodivně, jsou vybudované ze všeho možného a postupně vzrůstaly do výšky. Dělníkům, kteří Kamennou kolonii původně obývali, bylo později nabídnuto bydlení v panelácích a ti nabídku přijali. Dnes v Kamence bydlí především ti, kteří nejsou příliš nároční, nečekají komfort, ale ocení romantiku. Celá procházka po Červeném kopci je mimořádně romantická a dá se protáhnout až na Žlutý kopec, jehož charakter je podobný, snad možná i hezčí. Procházky se dají i rozdělit, protože Žlutý kopec je blíž Špilberku, takže se od hradu dá jít právě sem.

TIP na procházku: Ústřední hřbitov

Ústřední hřbitov, kterému se někdy říká "Centrálka" je největším hřbitovem v republice. Odpočívá zde víc nebožtíků, než je v celém Brně živých a i přesto, že zde žádného příbuzného nemáte, je ústřední hřbitov krásným tichým místem, které stojí za procházku, a kam moc ráda chodím jen tak. Dá se spojit s procházkou na Červeném kopci a vůbec nejkrásněji je tady na Dušičky!

Botanická zahrada PřF MU

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity je přímo zelenou oázou uprostřed Brna. Najdete ji na Kotlářské ulici, což je vůbec jedna z nejrušnějších tepen města, a tak je zde úplný klid jen málokdy, ale stejně ji pokládám za krásné místo, ve kterém vždy ráda pozoruji, co nového tady vyrostlo. Jsou zde skleníky s tropickými rostlinami, přírodní fontánky i vzrostlejší stromy.

Kraví hora

Ani Kraví hora se rozhodně neřadí mezi nejkrásnější ani nejdůležitější místa v Brně. Dějiny tudy nekráčely, významné správní budovy zde nesídlí a architektonické skvosty tady taky nenajdete. Ve své podstatě je Kraví hora takovým zapomenutým parkem nedaleko centra Brna.

Tohle místo mám ráda pro jeho kouzlo. Najdete tady výstavu léčivých rostlin, plavecký stadion, planetárium nebo hvězdárnu.

 

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole Brno - procházka po méně známých místech moravské metropole

Mohlo by vás zajímat