ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Šumperk

Městu Šumperk se kdysi přezdívalo "malá Vídeň". Jen zdejší lidé totiž dokázali vyrobit speciální druh lesklé látky - trip. Město velmi prosperovalo a brzy zde vznikla první manufaktura na výrobu manšestru. Z Vídně do Šumperka přicházeli architekti i stavitelé, razící tady své nápady a projekty. Příkladem je budova současné Obchodní akademie, vystavěná v 19. století podle projektů Antona a Josefa Drexlerů, významných vídeňských architektů.

V Šumperku jsem strávila přesně 4 roky, vymezené studiem na střední škole a i když jsem si na město v horách (zvlášť coby rodačka z nížinaté Litomyšle) zpočátku vůbec nemohla zvyknout, loučila jsem se s ním nakonec s těžkým srdcem.

V Šumperku je celá řada malebných míst a pěkných zákoutí a v jeho okolí snad ještě víc. Vůbec nejradši jsem na procházky městem chodila večer, kdy už všechno halila tma, kterou romanticky rozrážely pouliční lampy a osvětlení budov.

Noční procházka po Šumperku

Samozřejmě se nemusí jednat výlučně o noční procházku. Šumperk je krásný v jakékoli době, ale nasvětlením v noci samozřejmě získá na romantičnosti, asi jako každé město.

Procházku můžeme začít před trojkřídlou budovou bývalého zámku, která je dnes využívána Střední školou železniční a stavební. Přestože dnes budova slouží úplně jinému účelu, než za jakým byla vystavěna, výraz uplynulé doby nezapře a její spoře ozářené brány působí kouzelně!

Výstavním místem je zdejší náměstí s radnicí, vystavěnou v letech 1909 - 1911 ve stylu saské neorenesance, dekorovanou secesními prvky. Je samozřejmě krásná i ve dne, kdy se dá skleněným výtahem dojet do části budovy a zbytek vystoupat po 70 schodech až k vyhlídce ve výšce 27 metrů, odkud je krásný výhled nejen na město, ale i hřebeny Jeseníků s nejvyšší horou Praděd.

Byť je přes den místem v Šumperku spíše odpudivým, v noci vytváří autobusové i vlakové nádraží působivý světelný kontrast a přesto, že se nejedná o žádné atraktivní místo, procházím se v noci ráda právě tudy.

Šumperk

Rozhled z radniční věže v Šumperku (Zdroj: sumperk.cz)

Ztichlé ulice vás pak zavedou až na Hlavní třídu, kde vás určitě upoutá sousoší s názvem "Radost z deště", zachycující děti pod deštníkem. Jeho autorkou je Lea Vivot, místní rodačka. Cestou vlevo směrem do centra města se do světel halí budova šumperského divadla.

Pokud si budete chtít procházku trochu prodloužit, můžete se vydat Kozinovou ulicí přes menší parčík směrem ke Kauflandu a odtud pak Denisovou nebo Reissovou ulicí pořád směrem do kopce, kde se před vámi rozprostře les. Nikdy jsem se nepouštěla nijak hluboko, ale i procházka při jeho okraji byla vždycky moc příjemná!

Procházka k rozhledně Háj u Šumperka

Cesta k rozhledně Háj u Šumperka není nijak zvlášť náročná. Je dlouhá asi 14 km a vydat se na ni můžete od restaurace Koruna v Šumperku, odkud vede modrá turistická značka kolem zahrádkářských kolonií a k Bludovečku, místu, kterému se říká Na zámečku. Modrá značka vede dál do Bludova, ale my se na rozcestí dáme po zelené a vystoupáme na zbytky hradu Bludova, který byl vystavěn ve 13. století a na severní Moravě se řadí k vůbec nejstarším.

Odtud vede pak širší cesta přes vrchol Chocholík a poté trochu strmější cestou do sedla U červeného kříže. Po nějaké chvíli přichází nejnáročnější výstup celé  trasy až na vrchol Háje, kde rozhledna stojí.

Šumperk

Rozhlenda Háj u Šumperka (Zdroj: kctsumperk.cz)

Z vrcholu dřevěné rozhledny je pěkný výhled nejen na Šumperk, ale i Jeseníky. Rozhledna je otevřena během prázdnin, o svátcích a o víkendech.

Pro cestu zpět můžete zvolit stejnou trasu a nebo to tentokrát vzít přes Bludov či Rudu nad Moravou.

TIPY na výlety do okolí

Šumperk má opravdu nádherné okolí, ať už se vydáte jakýmkoli směrem. Sama jsem ale měla nejradši cestu přes Velké Losiny do Jeseníku, nebo pak přes Rapotín a turistické rozcestí Skřítek do Bruntálu. Tímto směrem je totiž přece jen "záživnější" krajina než opačným směrem na Mohelnici a Zábřeh na Moravě.

Mohlo by vás zajímat