ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Jeseník - město v horách...

...které jsou nejkrásnější na podzim

Město Jeseník mám moc ráda a zbožňuju i Jeseníky, které jsou nejkrásnější na podzim a i když je mým současným domovem jižní Morava, ráda sem pravidelně vyrážím na túry, nejraději na jaře, když teprve taje sníh, nebo v pozdním létě, kdy už je v horách cítit blížící se podzim.

Snad všichni moji známí, kteří z Jeseníků a blízkého okolí pocházejí, si stěžují na nedostatek pracovních míst, na chudý kraj, na drsnější zimy a na špatnou dostupnost s "civilizací". Vynechám-li praktické hledisko spojené s vysokou nezaměstnaností, nemá pro mě Jeseník a jeho okolí chybu. Leží v samotném srdci hor, kde bohatství materiální mnohonásobně převyšuje bohatství přírodní, rozkládá se v oblasti ticha a zeleně, navíc se zdejší chloubou - lázněmi Vincenze Priessnitze.

Procházka k Priessnitzovým lázním

Až do Jeseníku zavítáte, rozhodně si alespoň krátce prohlédněte město, projděte se po náměstí a přilehlých uličkách, poseďte v parku. Pak můžete vyrazit za nejnavštěvovanějším místem - k Priessnitzovým lázním. Z centra Jeseníku sem vedou ukazatele a Priessnitzova ulice, takže se rozhodně nemusíte bát, že byste lázně nenašli. Z náměstí je cesta dlouhá asi tak 3 km a vede do kopce.

Lázně sestávají z několika pavilonů, ve kterých je provozována nejen vodoléčba, ale i kompletní lázeňské služby.

Priessnitzovy lázně - první vodoléčebný ústav na světě

TIP: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Trasa vede už od lázeňského komplexu (předtím ještě od jesenického informačního centra), je dlouhá asi 7 km a protíná hned několik léčebných pramenů, řadu pomníků a památek. Z mnoha míst stezky je krásný výhled na město i Hrubý Jeseník.

Kam na výlet do hor?

V Jeseníkách je celá řada možností, kam vyrazit a doporučit jen některou z nich je těžké.

TIP 1: Výlet na Praděd

Přímo z Jeseníku se dá autobusem dojet k Hvězdě (zastávka Malá Morávka, Hvězda). Odtud pak jede autobus k Ovčárně, ale dá se k ní dojít i pěšky. Cesta k ní je asfaltová, stoupá do kopce lesem a není nijak náročná. K Ovčárně se od Hvězdy nedá dojet autem!

Od Ovčárny pak vede dál asfaltka až k Pradědu, nejvyššímu vrcholu na Moravě a druhému nejvyššímu vrcholu v České republice.

 

Praděd - nejvyšší vrchol na Moravě

TIP 2: Karlova Studánka

Karlova Studánka je další půvabné lázeňské městečko, zasazené jako perla uprostřed zalesněných kopců, s řadou malebných lázeňských domů a příjemnou atmosférou. Někdo mi říkal, že v Karlově Studánce je nejčistší vzduch ve střední Evropě. Netuším, zda je to pravda, ale rozhodně tomu věřím. Je zde dokonce zakázáno kouřit a vzduch je tady opravdu břitce osvěžující.

Karlova Studánka - druhá nejmenší obec v České republice

TIP 3: Šerák

Osobně ráda chodím na Šerák, kam se jde náročnější cestou přes Obří skály a z Jeseníku je délka celé trasy odhadem 10 km. Pokud by se vám přímo až na Šerák nechtělo, můžete dojít jen na Obří skály, které jsou neméně půvabné!

Chata Šerák na vrcholu

Úchvatné Obří Skály poblíž Ramzovského sedla

TIP 4: Šumperk, Bruntál, Krnov a další města v okolí

V okolí Jeseníku je celá řada zajímavých měst, ze kterých bych doporučila právě tyto tři. Nejradši ze všech mám asi Šumperk, který má pěkné centrum a náměstí s výstavní radnicí.

V Bruntále zase doporučuji návštěvu zámku se zajímavým půdorysem kruhové výseče nebo procházku na Uhlířský vrch s křížovou cestou s kostelíkem na kopci za městem.

Jen asi 15 km od Bruntálu leží Krnov, kam pravidelně jezdí vlaky i autobusy a autem tam jste za pár minut. Pokud vám tady zbude čas, projděte si náměstí a pak zajděte na Cvilínskou rozhlednu, odkud bývá pěkný výhled na Praděd.

Mohlo by vás zajímat