ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Rozhledna Velký Javorník

Přímo na samém vrchu Velkého Javorníku (nadmořská výška 918 metrů) byla teprve nedávno otevřena rozhledna. Její slavnostní otevření se konalo 15. srpna 2013 a jedná se tak zatím o nejmladší rozhlednu v Beskydech. Najdeme ji v nejzápadnější pod-oblasti Beskyd, v Hodslavickém Javorníku, nebo též Věřovických vrších.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Velký Javorník, Veřovice
GPS: 49.52728610, 18.16087220

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Rozhledna Velký Javorník - zajímavosti

Rozhledny v okolí

V oblasti Moravskoslezských Beskyd je síť rozhleden poměrně hustá. V okolí Velkého Javorníku je jednou z nejznámějších Jurkovičova rozhledna, která je odtud vzdušnou čarou vzdálená asi 7,5 km. U 8 km vzdáleného Štramberka pak najdeme známou Štramberskou trúbu a v přibližně stejné vzdálenosti je Bezručova vyhlídka nedaleko Kopřivnice, kterou z vrchu Velkého Javorníku bohužel není možné zahlédnout. Trochu dál odtud se pak nachází další rozhledna, Okrouhlá u Staříče.

O rozhledně

Ke kolaudaci rozhledny došlo 8. srpna 2013 a stavební práce zabraly pouhých deset měsíců. Celková výška rozhledny je 25,9 metrů a k výhledu nabízí celkem dvě plošiny ve výškách 15,3 metry a 20,3 metry.

Celkové náklady na stavbu rozhledny se vyšplhaly na 3,3 miliony korun a hlavním investorem jsou Lesy ČR.

Pojetí rozhledny má kopírovat beskydskou architekturu. Je projektována jako dřevostavba a svého druhu je už druhou stavbou na Velkém Javorníku. První rozhledna zde totiž stála už v roce 1934, měřila 13 metrů a byla upravena z původní triangulační věže z roku 1929. V roce 1967 musela být pro svůj špatný stav stržena.

Cesta na rozhlednu

Turistům je rozhledna na Velkém Javorníku volně přístupná. K vyhlídkám dostoupáte po lomeném schodišti a zdolání celkem devíti podlaží. Pokud vám počasí bude nakloněno, uvidíte odtud Lysou horu, Radhošť i Smrk. Ve větší dálce pak budete moci spatřit Ondřejník, Ostravu a další místa.

 

Autor: Andrea Štyndlová