ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

České Budějovice - grand tour královským městem

Ráda bych se s vámi podělila o jednu příjemnou procházku jedním z našich královských měst, Českými Budějovicemi, podle mě jedním z nejhezčích měst v jižních Čechách. Už je to asi 10 let, co jsem do Českých Budějovic jela poprvé v životě, ubytovala se v místním kempu u Stromovky, přes den vyjížděla na výlety po hradech a zámcích v okolí a večer se pak kochala nočními Budějovicemi. Tohle město mě uchvátilo natolik, že jsem byla rozhodnutá se sem po studiích v Ostravě přestěhovat. Sen se zatím neuskutečnil, ale já od té doby do jihočeské metropole pravidelně jezdím aspoň na pár dní v roce.

Začátek procházky: Náměstí

Protože už místopis Českých Budějovic znám poměrně dobře, ráda bych vám doporučila ideální trasu pro delší procházku touto jihočeskou perlou. Nejlepší je začít v samém srdci Českých Budějovic, na náměstí Přemysla Otakara II., jednom z největších náměstí ve střední Evropě, které má čtvercový půdorys o straně 133 metrů. Vůbec nejvýstavnějším objektem celého náměstí je bezesporu barokní radnice z 1. poloviny 18. století, ale i ostatní měšťanské domy mají velkou historickou hodnotu především díky původnímu gotickému jádru, na kterém stojí. Dům, který se mně osobně moc líbí, stojí na rohu náměstí a Piaristické ulice. Říká se mu Mallnerův dům a dekoruje ho nádherné gotické ostění s freskami.

Přímo uprostřed náměstí stojí Samsonova kašna, nádherná i monumentální a dokonce největší svého druhu u nás. Pochází z 1.poloviny 18. století a původně měla město zásobovat vodou z Vltavy.

 

České Budějovice - grand tour královským městem

Náměstí v Českých Budějovicích má úctyhodné rozměry 133 x 133 m

České Budějovice - grand tour královským městem

Samsonova kašna - dominanta českobudějovického náměstí

Pozor na bludný kámen! Nachází se přímo na náměstí a je jediným pozůstatkem původní dlažby z kočičích hlav (v současné době je na náměstí keramická dlažba z let 1937-39 podle návrhu Pavla Janáka). K bludnému kameni, který najdete několik metrů od kašny směrem k hotelu Zvon, se váže zajímavá pověst:

Údajně se právě u bludného kamene kdysi nacházelo popraviště, na němž bylo katem popraveno 10 mládenců, kteří vyjádřili odpor vůči rychtáři. Jestliže bludný kámen překročíte po 22. hodině, už nenajdete cestu zpátky domů.

Cestou z náměstí kolem Černé věže

Ulicí Karla IV. se vydejte ven z náměstí a po několika málo krocích budete mít po pravé ruce Malý pivovar (nárožní budova u Kněžské ulice), kde českobudějovičtí měšťané vařili pivo už od roku 1722. Dnes je zde hotel s restaurací. Na protější straně se nachází kostel sv. Anny s kapucínským klášterem, založený roku 1614 královnou Annou.

Zabočte pak do Kanovnické ulice, kde po pravé straně stojí krásný renesanční dům, zdobený sgrafity, zvaný Kneisslův dům, řadící se k vůbec nejstarším ve městě. Přímo naproti němu stojí barokní kaple Smrtelných úzkostí Páně ovšem celému prostranství zde dominuje katedrála sv. Mikuláše, s jehož výstavbou bylo započato krátce po založení města.

Přímo v těsném sousedství katedrály je Černá věž, která tvoří nepřehlédnutelnou dominantu celého města. Pro nádherný výhled na město, který se z jejího vrcholu naskýtá, je jedním z turisticky nejvyhledávanějších cílů v Českých Budějovicích.

České Budějovice - grand tour královským městem

Černá věž - dominanta českých Budějovic

České Budějovice - grand tour královským městem

Ve věži se nachází 7 zvonů různého stáří

Od Černé věže cestou kolem masných krámů k Piaristickému náměstí

Ulicí U Černé věže pokračujte dál rovně a před posledním domem zabočte doleva do úzké Hradební uličky, která se táhne podél bývalých městských hradeb, a která vás dovede až na rušnější Krajinskou třídu. Poté pokračujte vlevo, opět směrem k centru města, uličkou, lemovanou renesančními, barokními a klasicistními domy s podloubím.

Na první křižovatce ulic se zastavte u další z budějovických zajímavostí - masných krámů. Na první pohled nízká budova působí spíše nenápadně, ovšem je protáhlá a kdysi opravdu sloužila k prodeji masa a chleba. Roku 1364 je zde nechal zřídit Karel IV., resp. přesunout z náměstí. Podél delší strany masných krámů se vydejte rovně a u další křižovatky narazíte na Lubasův dům s krásným arkýřem v nároží. Odtud se dejte vpravo do České ulice, která je podle mě v Českých Budějovicích jedna z nejmalebnějších a taky nejklidnějších (v historickém jádru města). Poté, co projdete podloubím, zabočte doleva do Hradební uličky k Rabenštejnské věži.

Rabenštejnská věž je jednou z nejlépe zachovaných součástí bývalého opevnění a přímo naproti ní můžete vidět nejužší dům ve městě.

Jestliže budete tento dům mít po pravé straně, vejdete do Panské ulice, kde můžete vidět pásy původní dlažby, které zde byly ponechány záměrně. Přímo před vámi se pak otevře Piaristické náměstí a klášter. Toto místo je vůbec jedno z nejmalebnějších v Českých Budějovicích. Najdeme zde dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie, jednu z nejvýznamnějších památek města.

Cesta podél nábřeží

Abychom mohli v procházce pokračovat, je třeba se vrátit několik kroků zpátky k nábřeží řeky Malše a dál jít podél řeky. Pokud máte čas a chuť, najděte si místo u nábřeží a chvíli poseďte a odpočiňte si. Nábřeží totiž považuji za jeden z nejkrásnějších budějovických koutů.

Budete-li pokračovat podél nábřeží, dojdete až k dřevěné lávce, spojující město se Sokolským ostrovem, kde je moderní sportovní areál, plovárna a stadion. Na opačné straně k lávce vede Solná branka a po dalších krocích dojdete až k místu soutoku Vltavy a Malše. Pak už následuje rušnější úsek nábřeží, kam zleva vede Biskupská ulice, u které hned přejdeme Železný most, za nímž už začíná park nazývaný Háječek a poté Krumlovské stromořadí. Poblíž můžete navštívit Hvězdárnu a Planetárium.

Od Železného mostu můžete své kroky směřovat proti proudu řeky po nábřeží, jemuž v tomto úseku dominuje budova justičního paláce z let 1902-1903, které se říká také "budějovický Kreml" pro počet věží, které ho zdobí.

V těchto místech můžete přejít přes Zlatý most, po kterém do města vcházeli obchodníci a přinášeli městu bohatství. Přijdete pak k budově Jihočeského divadla, vystavěného ve stylu empíru, jehož průčelí zdobí bysta Josefa Kajetána Tyla, který právě tady naposled v životě vystoupil na jevišti ve hře Chudý kejklíř.

Nedaleko Krumlovského mostu můžete vidět Dům kultury Slavie z roku 1871 a naproti němu pak novorenesanční průčelí Jihočeského muzea, které je obklopeno Senovážným náměstím. Cesta vnitřním městem pak pokračuje směrem na sever přes menší parčík, hlavní poštu až do městského parku, při jehož okraji je pomník Vojtěcha Lanna, významného českobudějovického podnikatele. Byla po něm také pojmenována obchodní třída, která začíná právě zde, a po níž lze dojít až k vlakovému nebo autobusovému nádraží.

Jestliže projdete parkem až na samý konec, dojdete až k půvabnému zákoutí s Rabenštejnskou věží, bývalým Zadním mlýnem a Mlýnskou stokou.

 

České Budějovice - grand tour královským městem

Stromovka není pouze v Praze, ale i v Českých Budějovicích

České Budějovice - grand tour královským městem

Oáza klidu a přírody uprostřed města

 

Náměstí v Českých Budějovicích Samsonova kašna Oáza klidu Stromovka Zvon v Černé věži Černá věž

Mohlo by vás zajímat