ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Český Krumlov, perla jižních Čech

Na samém jihu naší republiky leží Český Krumlov, město nevelké co do rozlohy, ale obrovské co do významu a bohaté na nejrůznější zážitky. Má úžasnou atmosféru a nádherné okolí s celou řadou tipů, kam vyrazit. Od roku 1992 je zdejší jedinečná středověká zástavba chráněna organizací UNESCO a nenadchne vás tady "jen" historie, ale nespočet kulturních míst od muzeí přes hudební festivaly až po divadelní představení ve zdejším otočném hledišti.

Český Krumlov, perla jižních Čech

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, unikát nabízející ojedinělé divadelní scenérie

Procházka po městě a prohlídka zámku

Pokud do města přijedete autem, zaparkovat můžete na Jelení zahradě a odtud pak po lávce přes Vltavu přejít do Široké ulice směrem do centra. Pěkná procházka je pak kolem Muzea voskových figurín až k Regionálnímu muzeum, odkud je nádherný pohled na historické centrum Českého Krumlova.

Kousek odtud je náměstí Svornosti s výstavní renesanční radnicí, kašnou a morovým sloupem. Pokud máte rádi sakrální památky, pak rozhodně nesmíte opomenout návštěvu kostela sv. Víta, který je od náměstí vzdálený pár kroků. Přes Radniční ulici se od náměstí dostanete k lazebnickému mostu a odtud pak můžete jít ulicí nazvanou Latrán, kterou tvoří řada malebných středověkých domků, a kterou považuji za jedno z nejhezčích míst v celém Českém Krumlově. Je zde několik obchůdků, příjemných hospůdek i restaurací.

Červenou bránou se pak dá dojít až ke státnímu hradu a zámku, nejnavštěvovanější pamětihodnosti tohoto města. Celý areál je dosti rozsáhlý, Prohlídky mají i velký výškový rozdíl, a tak jsou prohlídkové trasy rozděleny do více okruhů. Klasikou je první prohlídková trasa, která zahrnuje například zámeckou kapli, renesanční a barokní pokoje nebo maškarní sál.

Český Krumlov, perla jižních Čech

Zámek a hrad v Českém Krumlově je jedním z nejoblíbenějších

Druhý prohlídkový okruh je zaměřen na éru, kdy zámek vlastnili Schwarzenberkové, tedy na 19. století. Součástí trasy je i Schwarzenberská portrétní galerie.

Samostatně lze navštívit zámecké barokní divadlo, které je skutečným unikátem, a jehož návštěvu rozhodně doporučuji, byť se vám možná vstupné bude zdát příliš vysoké. Jedná se totiž o jedno z nejstarší zámeckých divadélek na světě.

Samostatný vstup je pak do hradního muzea a na vyhlídkovou věž.

Pokud z Českého Krumlova nebudete chvátat za dalšími skvosty jižních Čech, projděte se po zámeckých zahradách! Jsou rozlehlé a pěkně udržované, je tady klid a především nádherný výhled na historické jádro města.

TIPY NA VÝLETY DO OKOLÍ

TIP č.1: Křesťanské řády a kláštery

Pokud vám nevadí, že obě místa poznáte spíše povrchně, lze navštívit dva nejznámější kláštera jižních Čech za jeden den. Jedná se o Zlatou korunu a Vyšší Brod, jejichž návštěvu všem moc doporučuji!

Český Krumlov, perla jižních Čech

Klášter Zlatá Koruna

Český Krumlov, perla jižních Čech

Klášter Vyšší Brod

TIP č.2: Hrad Rožmberk

Z Českého Krumlova vede k Rožmberku příjemná cesta podél Vltavy a samotný hrad ze 13 století je prostě kouzelným místem!

Pokud jste ubytovaní v Českém Krumlově a plánujete odtud výlety i do vzdálenějšího okolí (podobně, jako jsem to nedávno podnikla já), určitě zavítejte do Českých Budějovic - metropole jižních Čech, na zámek Hluboká nad Vltavou, do Písku, na Zvíkov a Orlík nebo do věhlasné vesnice Hoštice nedaleko Strakonic. Samozřejmě i bezprostřední okolí Českého Krumlova je kouzelné a jeho poznání vám zabere několik dní.

Český Krumlov, perla jižních Čech

Majestátní hrad Rožmberk

Český Krumlov, perla jižních Čech

Královské město České Budějovice s největším náměstím v ČR

Český Krumlov, perla jižních Čech

Písek - nejstarší kamenný most na našem území se nachází právě zde

Zámek a hrad v Českém Krumlově Otáčivé hlediště Kamenný most v Písku České Budějovice Majestátní hrad Rožmberk Klášter Vyšší Brod Klášter Zlatá Koruna

Mohlo by vás zajímat